НОВИНИ

Николай Вълканов: Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и по магазините

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 16.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и по магазините, но не може да се прогнозира с колко. Това заяви в студиото на "Денят започва" Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

По думите му търговските вериги не работят с огромни надценки, дори напротив, в някои магазини цените са по-ниски от тези на едро. Според него мерките, които предвижда правителството за намаляване на цените и овладяване на инфлацията, няма да има очаквания ефект.

"Тук има един много основен аргумент и той е, че дори да приемем, че големите търговски вериги биха могли да понесат временна такава мярка, какво става с десетки хиляди малки търговски обекти и търговци. Тези хора ще бъдат обречени. Това ли търсим?! Намаляване на конкуренцията, вместо увеличаване на конкуренцията, когато единственият изход за намаляване на цените всъщност е по-голяма конкуренция", посочи Николай Вълканов.

По думите му вижда се, че всяка седмица, всеки ден излизат всевъзможни промоционални предложения от търговските вериги на различни групи стоки и конкуренцията е постоянна, непрекъсната и изострена.

По отношение на надценките, Вълканов каза, че в разговор за това няма как да участват търговските вериги, тъй като биха нарушили Закона за защита на конкуренцията. Той даде пример с Литва, където в края на миналата година, при подобен казус, макар и с друг сектор на търговията на дребно, самата среща между компаниите и правителството е породила разследване на техния орган за защита на конкуренцията и вече са наложени глоби.

"В тази посока няма как да вървим. Отделен е въпросът дали правителството смята да въведе подобен тип мярка с постановление на Министерския съвет, но тогава тези, които предлагат това решение, трябва добре да се замислят какви ефекти ще има то и дали ще се намали инфлацията, или ще създаде по-големи проблеми", каза още Николай Вълканов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовият министър: Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд
Финансовият министър: Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд
Дете падна в необезопасена шахта в Стара Загора
Дете падна в необезопасена шахта в Стара Загора