НОВИНИ

Нова порция студ в понеделник - жълт код за валежи и вятър

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 14.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Слънчево и топло беше времето тази неделя, с температури следобед до 21° в Ловеч и Велико Търново, 20° в Русе, 18° в София. За разлика от днес, утре ще е по-често облачно, с валежи от дъжд, значителни в Западна и в Централна Северна България - там се очакват между 20 и 25 литра на квадратен метър. Възможно е и да прегърми. Жълт код е обявен и в югоизточните райони, но заради силен южен вятър с пориви до 80 км/ч.

Температурите през деня ще бъдат между 12° и 17°, в Северозападна България и високите полета на Западна малко по-ниски. Рано сутринта температурите ще са положителни - между 3° и 8°. С умерен, временно силен северозападен вятър, обаче ще нахлува студен въздух, и към вечерта във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг.

Валежи от сняг утре и в планините, като след обяд и през нощта срещу вторник ще са интензивни. Ще духа умерен и силен, все още югозападен вятър, който ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили.

Дъжд ще вали утре в централните части на континента, а в северните, както и в района на Алпите и Южна Германия - сняг. Значителни ще са количествата в Югоизточна Франция, Швейцария и Австрия. На Балканите също се очакват проливни валежи от дъжд, в западните и планинските райони - от сняг.

Предупреждение от първа степен за значителни количества е обявено в почти целия полуостров, а в Сърбия има и оранжев код за силни снеговалежи. Причината - средиземноморски циклон, който ще определя времето в близките дни и у нас.

Във вторник ни очаква съществено застудяване. В котловините и в Предбалкана ще продължи да превалява сняг, в останалите райони - дъжд. В сряда и четвъртък валежите ще са на по-малко места, а в Южна България ще има и слънчеви часове. В сряда ще остане и ветровито, но в четвъртък вятърът постепенно ще отслабне. От петък започва затопляне!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще работят анкетьорите в изборния ден
Как ще работят анкетьорите в изборния ден
На 15 000 километра: Фестивал на мартеницата през целия март в Сидни
На 15 000 километра: Фестивал на мартеницата през целия март в Сидни