Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нова схема: Телефонни измамници се представят за полицаи

bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 14.05.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Телефонните измамници продължават да лъжат хората. Наред с добре познатите престъпни схеми, продължава и практиката мними полицейски служители да търсят лични данни, номера на други телефони и домашни адреси с цел измама.

Преди дни 68-годишен мъж от Сандански става поредната жертва на ало измамниците. Той дава 6000 лева на мним полицейски служител, който му се обажда на домашния телефон да иска неговото съдействие с парична сума за залавянето на телефонни измамници.

Илия Сивиков няколко пъти е търсен по телефона с цел измама. Разказва ни, че до сега винаги разпознава лъжливите повиквания.

"Много често се обаждат, те не знам дали по случаен принцип или все пак имат някаква информация от мобилните оператори, но звънят често. Опитах се веднъж да обясня, че просто не са уцелили човека, но стават адски нахални. Дори казват: "Ще пратим хора да ви видят отблизо!" - и така нататък… Почнеш ли да се обясняваш, за да те вкарат в схемата започват да те заплашват. Трябва да си рязък и да не им обръщаш внимание", съветва той.

По данни на полицията най-често жертви на заблуждения по телефона продължават да са възрастните хора.

"На нас ни викат: „Децата ти са катастрофирали там и там, умират!". Лъжат, измамници навсякъде", споделя Лефтера.

"Аз съм на 90 години, но по някаква случайност и късмет ли е, не знам, не ми се е случвало още. Слушам указанията на специалистите, на полицията, какво да спазваме за да не бъдем ощетени и ограбени", разказва Павел Манов.

За да не станат жертва на измами, от полицията съветват хората да са с повишено внимание и недоверие към лица, които по телефона търсят пари. В случай, че им бъдат искани финансови средства, лични данни или банкови сметки, важно е хората веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и да позвънят на тел. 112.

Станислава Христова/Любен Панков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в местността Ракитника край Варна заради лош път
Протест в местността Ракитника край Варна заради лош път
Тервел и Кубрат Пулеви по-тежки от своите съперници преди галавечерта в Калифорния
Тервел и Кубрат Пулеви по-тежки от своите съперници преди галавечерта в Калифорния