НОВИНИ

Нови области под карантина в Гърция, а Белгия облекчава мерките

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:15, 13.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата ще ускори процеса по разрешаване на модифицираните ваксини срещу заразата, а Световната здравна организация не изключи нито една хипотеза за произхода на вируса. Къде облекчават и къде затягат карантинните мерки?

Европейската агенция по лекарствата ще се опита по-бързо да даде зелена светлина на модифицираните ваксини. Според представител на агенцията не би трябвало да се налагат продължителни и мащабни проучвания. Като идеята е, че препаратите принципно работят, но трябва да се провери доколко ефективни са срещу мутациите на щама, които се разпространяват по-бързо и са по-заразни. Според СЗО мисията в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, дава възможност за по-доброто й разбиране.

"Тази мисия няма да намери всички отговори, но добави ценна информация, която ни доближава до това да разберем произхода на вируса. Мисията ни позволи да разберем по-добре първите дни на пандемията и очерта областите за следващите анализи и проучвания", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

17 експерти от Китай и 17 специалисти от 10 държави работят на терен в опит да разберат повече за това от къде е тръгна новият коронавирус. В началото на следващата седмица се очаква подобрен доклад. А по света различните държави затягат и отхлабват карантинните мерки.

След Атика още два района в Гърция са под строга карантина до 22 февруари. В Белгия от днес ще работят фризьорските салони и зоологическите градини. В Дания и Кипър са планирани протести срещу ковид мерките.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нарушения при проверките за спазване на противоепидемичните мерки в София
Има ли нарушения при проверките за спазване на противоепидемичните мерки в София
Късно вечерта се очаква гласуване по втория импийчмънт на Тръмп
Късно вечерта се очаква гласуване по втория импийчмънт на Тръмп