Сачева: Готвим се за победа на изборите, акцентът сега е да овладеем кризата

от БНТ
21:20, 12.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ние се готвим за победа на изборите и да приемем решението на народа такова, каквото е. Разчитаме на добър резултат и на това, че ще получим мандат на управление. Това заяви в студиото на "Панорама" социалният министър Деница Сачева. На въпроса с кого би се коалирала партия ГЕРБ, тя заяви, че е рано това да се коментира, но със сигурност, винаги са успявали да намерят добрите баланси за политиките на управление.

Нашият акцент в момента е да овладеем кризата. За изборите е твърде рано да говорим, заяви Сачева.

Фокусираме нашите усилия да овладеем здравната система, ваксинацията, да имаме социално-икономически мерки и да действаме.

ПЛАНЪТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ

Вече трета седмица ние сме на 16-о място по смъртност в Европа, посочи Сачева. В момента нямаме неоползотворени ваксини и предприехме разумен и балансиран подход, допълни министърът.

Да, ваксините не стигат, но в следващите седмици очакваме доставка на стотици хиляди дози и дори сме готови да започнем четвърта фаза.

МЕРКИТЕ ЗА БИЗНЕСА

Много малко бизнеси са затворени, имаме либерални мерки и непрекъснато разширяваме обхвата, подчерта Сачева. Каквато и да било компенсация не може да компенсира реалния подход, но ние имаме симетрия между цели ресурси - най-ниски данъци и най-ниска преразпределителна роля на държавата.

Над 2 млрд. сме дали до момента на сектори като туризъм и транспорт, които са най-засегнати от кризата, обясни Сачева. По думите ѝ икономическите мерки ще продължат до края на септември, ако е необходимо, някои от тях биха продължили и до края на пандемията.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Министър Сачева обясни, че таванът по мярката за затворени бизнеси ще се повиши на 300 000, а до момента държавата е подпомогнала с финансови средства над 25 000 компании.

Друга промяна, която беше приета днес в парламента, е неплатеният отпуск от 90 календарни дни заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж.

230 000 души са безработни в момента, със сигурност има хора, които не са регистрирани в бюрата по труда, но нямаме данни за срив, посочи категорично министърът.

Вижте целия разговор с Деница Сачева във видеото.

Гледайте още от дебатите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Босилеград събраха 4800 подписа за отпадне на отрицателния PCR тест за влизане у нас
В Босилеград събраха 4800 подписа за отпадне на отрицателния PCR тест за влизане у нас
СЗО: Има данни за повторна инфекция с COVID при наличие на антитела
СЗО: Има данни за повторна инфекция с COVID при наличие на антитела