НОВИНИ

Парите по мярката "Запази ме" няма да бъдат запорирани

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:32, 11.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Парите от мярката "Запази ме" няма да бъдат запорирани. Промяната става след като много хора от неработещи бизнеси се оплакаха, че не получават обезщетенията си. Бюджетната комисия в парламента прие промените на второ четене.

Много хора, които получават обезщетение по мярката "Запази ме", са изпратили жалби и сигнали до омбудсмана, че заради изпълнителни дела за техни стари дългове парите им се запорират от банките и веднага се превеждат към частни съдебни изпълнители.

"По този начин хората, които получават тези пари, за да живеят и да се издържат с тях, се оказват без никакъв доход в една трудна ситуация", заяви омбудсманът Диана Ковачева.

Тя е предложила на парламентарната бюджетна комисия да не подлежат на секвестиране тези обезщетения, които станаха известни като "помощите от 24 лева на ден".

"А от 1 януари ще получават по 80% от тяхното действително възнаграждение. Това, което ние решихме, е тези пари да не подлежат на обезпечителни мерки и на принудително изпълнение", каза Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Промяната в Закона е получила подкрепа както от Асоциацията на банките, така и Камарата на частните съдебни изпълнители.

"И между другото, едно от важните послания, когато бъдат секвестирани пари, хората, ако смятат, че има грешка или проблем, веднага да се обръщат към Съдебния изпълнител, защо има възможност за реакция, ако това е достатъчно бързо", допълни Диана Ковачева.

Бюджетната комисия прие на второ четене и друга промяна. По време на извънредната епидемична обстановка хората ще могат да ползват вместо 30 - 90 дни неплатен отпуск, без да губят от стажа си.

"През тези три месеца се отчита и трудов и осигурителен стаж на лицето, така че няма да има прекъсване", каза Менда Стоянова.

През това време обаче ще трябва за своя сметка ежемесечно да плащат минималните здравни вноски, за да не загубят здравно-осигулителните си права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и "Воля-НФСБ" се регистрираха за участие в изборите
БСП и "Воля-НФСБ" се регистрираха за участие в изборите
Хванаха кой изхвърля битови отпадъци в защитената местност „Ятата" край Варна (ВИДЕО)
Хванаха кой изхвърля битови отпадъци в защитената местност „Ятата" край Варна (ВИДЕО)