НОВИНИ

Президентът Радев връчи високи държавни отличия на български творци и общественици

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 11.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

На специална церемония президентът Румен Радев връчи високи държавни отличия на талантливи български творци и авторитетни общественици, които са допринесли за утвърждаване на българската духовност, за развитието на българската култура, изкуство, наука и дипломация.

Професор Вера Найденова - теоретик, кинокритик и дългогодишен преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", беше отличена с орден-огърлие "Св. Св. Кирил и Методий".

С орден "Стара планина" първа степен бяха наградени кинорежисьорът проф. Иван Ничев, проф. Ивайло Знеполски и проф. д-р Ангел Димитров.

На актьора Руси Чанев и поета Ивайло Балабанов бяха връчени отличия "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен.


"Това са личности, които допринесоха за формирането на националното самосъзнание на цели поколения българи и продължават да формират усета за естетика и нравствени ценности в българското културно и социално пространство", подчерта президентът Румен Радев.

"Надявам се, колегите, ще ми разрешат от тяхно и от свое име да Ви уверя, че ако Бог ни даде интелектуално здраве, ние и оттук нататък ще работим за благото на нашата общественост", каза проф. Вера Найденова, теоритик и кинокритик.

Нашите усилия са били винаги към запазване на българското - на българското здраве, на българското знание, на българската памет, на българския език, каза историкът проф. Пламен Павлов.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец победи Спортист (Своге) и се класира за 1/8-финалите за Купата на България (ВИДЕО)
Лудогорец победи Спортист (Своге) и се класира за 1/8-финалите за Купата на България (ВИДЕО)
Скандални кадри от щурма на Капитолия - разкриват ли кой е виновен за атаката?
Скандални кадри от щурма на Капитолия - разкриват ли кой е виновен за атаката?