НОВИНИ

Нова интернет измама: Плащаш за задържана пратка - точат ти банковата сметка

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 11.02.2021
5144
Чете се за: 02:10 мин.
Криминално
Слушай новината

Увеличават се онлайн измамите по време на Ковид кризата. Измамници използват името и логото на „Българските пощи“ , за да източат картите на техни клиенти в интернет, предупреждават от полицията. Една от последните измамени по тази схема е русенка, която се разделила с 500 евро.

Малина Петкова и съпругът й имат успешен бизнес, пазаруват и плащат онлайн, особено по време на пандемията. Последната пратка обаче им излязла солена.

Малина получава СМС от "Български пощи", че пратката е задържана и трябва да плати 2,99.

Без да провери решава да плати сумата, като преди това попълва данните си на посочен имейл. След което получава СМС от банката, че са и изтеглени 500 евро от картата.

СМС-ът е изпратен от пощата за реална пратка, но е прихванат от хакер.

„Някой ги следи тези неща и в крайна сметка е разбрал, че аз съм получила СМС съответно ми е изпратил имейл, за да злоупотреби и да ми изтегли голямата сума пари", казва Малина.

Потърпевшата подава сигнал в полицията в Русе. От отдел „Противодействие на икономическата престъпност“ потвърдиха, че фишинг измамите зачестяват, а по време на КОВИД кризата авторите им са станали още по изобретателни и дръзки. Освен от "Български пощи", разпращат фалшиви имейли и от името на Енерго – про, в които се настоява да се последва линк.

"Реално активните полета, в които се подканва гражданина да въведе данните на своята карта е с цел да бъде източена картата. Гражданите да бъдат бдителни за въвеждането на код за сигурност на картата“, каза Александър Ковачев – началник на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”.

А от „Български пощи“ предупреждават, че имейли, които не са от домейна на дружеството, не трябва да се приемат за достоверни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха кой изхвърля битови отпадъци в защитената местност „Ятата" край Варна (ВИДЕО)
Хванаха кой изхвърля битови отпадъци в защитената местност „Ятата" край Варна (ВИДЕО)
Валентин Антов с втори шанс да дебютира в Серия "А"
Валентин Антов с втори шанс да дебютира в Серия "А"