НОВИНИ

При интерес към училищните автобуси, ще бъдат пуснати нови линии

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:24, 12.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Две училища и два автобуса в борба със замърсяването на въздуха. Идеята е по-малко родители да карат децата си с автомобили до там. Пилотните училища са 18-о и 32-о, разположени в центъра на София.

"Трафикът около тях и без това е натоварен в сутрешните часове, а като добавим и родителите, които карат децата с кола, вече става и доста тежък и води до задръствания и отново прави периметъра около училището по-малко безопасен", каза Елица Панайотова от "Зелена София".

Маршрутите на двата автобуса са определени след анализ на анонимни адресни регистрации на децата от 1-ви до 4-ти клас. Експерименталните автобуси са в помощ не само на учениците, но и на учителите.

"Дежурните ни учители всяка сутрин са в едно безобразно положение да правят бележки на родители, които спират неправомерно, които по този начин диктуват на децата си ролеви модел, който е сбъркан изначално", коментира Ралица Кирилова, заместник-директор "Учебна дейност" в 18-о училище „Уилям Гладстон".

"Автомобилите са един от големите замърсители на въздуха в града, особено когато те спират толкова близо покрай периметъра на училището, нивото на замърсяване около училищата се качва също", допълни Елица Панайотова.

В началото готовност да използват новата линия имали около 70 деца, заради пандемията обаче желаещите намалели. Пилотно проектът ще се осъществи за два месеца. Ако той бъде успешен, ще бъдат пуснати маршрути за още 6-7 училища в центъра на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски подписа с Драган Михайлович
Левски подписа с Драган Михайлович
Кузманов поведе със сет, но отпадна на четвъртфиналите в Южна Африка
Кузманов поведе със сет, но отпадна на четвъртфиналите в Южна Африка