НОВИНИ

Напрежение в отношенията Брюксел - Москва, Навални отново на съд за клевета

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:12, 12.02.2021
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия е готова да скъса отношенията си с ЕС, ако блокът наложи сурови икономически санкции на страната. Това каза руският министър на външните работи Сергей Лавров. Говорител на ЕК заяви, че Брюксел никога не е заявявал намерение да прекъсва отношения с Москва.

До разрив може да се стигне ако бъдат наложени нови санкции, декларира Сергей Лавров в интервю за популярен ютюб канал, части от което бяха качени на сайта на министерството на външните работи.

"Ако работата е взаимноизгодна - ние продължаваме. Но в случай, че отново видим, както неведнъж сме усещали, че в някои области се налагат санкции, които създават риск за икономиката ни, включително в чувствителни сфери, да. Още веднъж - ние не искаме да се изолираме от света, но трябва да сме готови. Ако искаш мир, готви се за война", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

По-късно Кремъл се опита да поясни думите на Лавров.

"Ние искаме да развиваме отношенията си с ЕС. Но, ако ЕС тръгне по този път - да, тогава ние ще бъдем готови. Защото трябва да си готов за най-лошото!", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Брюксел отговори, че никога не е имал намерение да къса отношения с Москва.

"Това, което е важно за ЕС е следното: настоящите отношения между ЕС и Русия не са добри. Всъщност са във възможно най-ниската си точка. Беше казано много ясно от Борел в Москва. Другото, което е много ясно, е как Русия възнамерява да развива тези отношенията си с нас - за да разберем това, не ни е необходимо интервю на външен министър за местна медия. Ние получихме ясен отговор за това от начина, по който те реагираха на инициативата на Борел да види дали имат желание да променят негативната тенденция в нашите отношения.", каза Петър Стано.

За поредни санкции срещу Москва се заговори след задържането на опозиционер Алексей Навални и замяната на условната му присъда ефективна по старо дело. Възможно е конкретни предложения да бъдат одобрени още на 22 февруари.

Градусът на напрежение между Москва и Брюксел започна да се покачва при посещението на върховния представител на ЕС за ВП и сигурност в Москва миналата седмица.

По същото време Москва обяви за персона нон грата трима европейски дипломати. Под предлог, че са участвали протест в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. В отговор Германия, Швеция и Полша същи експулсираха руски дипломати.

Днес се проведе заседание по едно от делата срещу Алексей Навални. Той е обвинен в клевета на ветеран от Втората световна война. Навални и адвокатите му поискаха отвод на съдията, но им беше отказано.


"Много съм разочарован. Искам още веднъж да обърна внимание на вашето поведение. Всеки път, когато свидетелят на обвинението не може да отговори на моите въпроси и се затруднява, вие прекъсвате заседанието, помагате на свидетеля да излезе от залата, за да се консултира с някого и да знае как да отговаря!", каза пред съда Алексей Навални.

След бурна смяна на реплики заседанието беше временно прекъснато. А след възобновяването му, Навални продължи да получава откази на всичките си молби, сред които беше и графологична експертиза на подписите на ветерана.

Опозиционерът отрича обвинението в клевета. Ако бъде признат за виновен, е заплашен от глоба или полагане на общественополезен труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата протестира регистрацията на партия на Васил Божков
Прокуратурата протестира регистрацията на партия на Васил Божков
Има задържани за незаконно получаване на евросредства
Има задържани за незаконно получаване на евросредства