НОВИНИ

Очаква ни леден уикенд с минусови температури

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 12.02.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Застудяването в страната продължава и на много места днес дори дневните температури останаха отрицателни - минус 3° бе максималната в София, минус 1° в Плевен, на морския бряг и в югозападните райони - малко над нулата.

Още по-студено ще бъде времето през следващото денонощие. В цялата страна е в сила предупреждение от първа степен за много ниски температури, на повечето места и максималните ще са отрицателни.

През нощта в повечето райони ще е предимно ясно, но след полунощ от югозапад ще започне заоблачаване. Минималните температури ще са между минус 9° и минус 4°, в София, след минус 8° тази сутрин, утре ще бъде минус 10°. Максималните - от минус 4° до 1°.

Облачността ще продължи да се увеличава и вплътнява и по-късно след обяд в Югозападна България ще завали сняг. Северозападният вятър ще отслабне, само в Дунавската равнина и в Източна България ще остане до умерен.

Студено ще се задържи времето в планините. Ще духа умерен северозападен вятър, който в повечето райони постепенно ще отслабва. По високите и открити части ще остане силен, с посока запад. Температурите по най-високите върхове ще паднат до минус 14°.

В планинските курорти - от минус 10° на Алеко, минус 7-8° в Боровец и Пампорово до минус 4° в Банско. Облачността ще е значителна и на много места ще превалява сняг. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

С максимални температури под нулата ще бъде и утре в по-голямата част от Европа - Москва и Киев - минус 10°. Слънчево ще бъде в Западна Европа, с изключение на Британските острови, където също ще вали дъжд.

Предупреждение за много силен вятър и проливни валежи е в сила утре на Апенините, както и в югозападните части от Балканите. Причината - нов средиземноморски циклон, който ще окаже влияние на времето и у нас.

През нощта срещу неделя и в неделя снеговалежите ще обхванат по-голямата част от страната, а в южната половина ще се образува и снежна покривка. Вятърът отново ще се усили, по високите части на планините ще има условия за измръзвания. През нощта срещу понеделник валежите ще спират и в понеделник ще е предимно слънчево, но застудяването ще продължи. Сутрешните температури ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, до около минус 15°, а следобедните навсякъде ще са под нулата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева: Г-7 е в пълно съгласие за ваксините
Кристалина Георгиева: Г-7 е в пълно съгласие за ваксините
Притесняват ли се в ромските махали от COVID-19?
Притесняват ли се в ромските махали от COVID-19?