НОВИНИ

Нови политически престрелки: Имало ли е разговори за свалянето на Рая Назарян?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
21:22, 07.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ПП-ДБ признаха за разговори за свалянето на председателя на Народното събрание Рая Назарян. ГЕРБ-СДС коментираха, че за тях няма значение кой ще е служебният премиер.

Делян Пеевски пък видя в опита за свалянето на Назарян участие на президента. В крайна сметка до искане за отстраняването на парламентарния шеф не се стигна.

Срещи за сваляне на председателя на Народното събрание е имало. Търсена е и подходяща фигура, която Румен Радев да припознае като служебен премиер. Единствено от ПП-ДБ потвърдиха това.

"Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние решихме, че единственият начин реално, дългосрочно да се преборим с модела "Пеевски", с модела на задкулисието, е с доверието на българските граждани. Всички други технически варианти, всякакви други процедурни варианти, те във времето не са устойчиви", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че нищо не е станало, безразлично им е кой ще е служебен премиер и че изборът е на хората дали този хаос да продължава. Борисов се дистанцира от ДПС.

"На ГЕРБ ни е абсолютно безразлично кой ще бъде служебен премиер, кои ще бъдат министри. За мен тези избори са действително избор на хората какво да се случи и този хаос дали да продължава занапред. Всички антидействия, които се предприемат от дадени парти за момента, нито една от тях не е дългосрочна. За ГЕРБ добро ДПС няма и затова се надявам и другите партии да проявяват повече разум, да не се водят от антиемоциите, които имат", допълни Бойко Борисов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски обвини президента в опит за натиск.

"Държавният глава трябва да си свърши работата, а не в момента да се опитва с някой от домовата книга какви министри ще сложи на касиера му от Труд Николай Копринков. За това се бави държавният глава, опитва се да изнуди някой да си сложи министри, да махне Калин Стоянов, за да може да върне някой като Рашков или Демерджиев, да назначи главен секретар на МВР, да вземе електронното управление. Както знаете Киро, Асен, Ники, Мики му целунаха обратно пръстена на кръстника. Слушкат си го, козируват му, правят тайни срещи. Провалиха се да свалят Рая Назарян", заяви Пеевски.

"Възраждане" и БСП се обявиха против Главчев.

"Ние казахме ясно и категорично, искахме и неговата оставка, както и на Калин Стоянов заради очевидната им неспособност да се справят адекватно с пожарите", добави лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Няма значение за БСП кой ще е премиер. За нас е важно изборите да са честни и почтени и служебният кабинет да не се меси в този процес. Считаме, че е добре служебният премиер да е равноотдалечен от партиите. Главчев е ярка политическа фигура. Няма как да няма пристрастия. Не вярвам, че може да се откъсне от това", коментира Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП.

На заседание на правителството Димитър Главчев се обърна към министрите.

"Искам да ви уверя, че всички колеги сме на разположение до последния ден на правителството. А решението дали да продължим да работим е на Радев", заяви Главчев.

На министрите си Димитър Главчев каза още, че вероятно това е последното редовно заседание на Министерския съвет в този състав.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 14 млн. лева за новата болница в Ямбол отпусна служебният кабинет
Над 14 млн. лева за новата болница в Ямбол отпусна служебният кабинет