НОВИНИ

След скандалния случай с 1500 лева за преглед на дете: Колко плащаме за медицинскитe услуги на морето

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
20:56, 07.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на Здравната инспекция във Варна проверяват частната лекарска практика на медика, който взе близо 1500 лева за преглед на дете, дошло от Литва със семейството си на почивка в "Златни пясъци".

Случаят предизвика коментари дори сред самите лекари. Какви са задълженията на частните лекарски практики и какви права имат пациентите?

10 частни лекарски практики работят през лятото в курорта "Златни пясъци". По закон те трябва да отговарят на същите изисквания, на които отговарят и тези с договор с НЗОК. Различното е, че могат сами да определят цените за медицинските дейности.

"Няма регламент, по който да бъдат регламентирани такива цени. Всяко едно лечебно заведение си формира цените според разходите, преки, непреки и печалба", заяви проф. Цонко Паунов, директор на РЗИ – Варна.

Лекари от частните практики в курорта отказаха да застанат пред камерата ни, но споделиха, че поисканата от техния колега сума е твърде висока.

В една от частните лекарски медицински практики в "Златни пясъци" научихме, че прегледът за българи е 75 лева, а прегледът за чужденци е 150 лева.

По закон тарифите за медицинските дейности за чужденци и българи трябва да са еднакви. Освен това всеки пациент има право да знае цените на медицинските услуги в избраното от него лечебно заведение.

"Задължението на всяко лечебно заведение е да обяви ценоразписа си на публично и достъпно място, така че на пациентите предварително да им е ясно какво ще заплатят", допълни Мария Шаркова, адвокат.

Проверката ни установи, че пред кабинета на медика, лекувал литовското дете, няма ценоразпис. По телефона той каза, че информация за цените има в кабинета му, като обеща да ни изпрати ценоразписа.

Така и не го получихме до края на работния ден.

От Изпълнителната агенция "Медицински надзор" заявиха, че имат информация за два случая за взети пари за лечение на дете, единият от които на "Златни пясъци".

"Формираме екип, който ще провери двата сигнала. За съжаление за този сигнал, за който вчера бяхме сезирани по телефона, нямаме подробности, но все пак знаем населеното място, в което е медицинският център и ще извършим проверка", каза още Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Според адвокат Мария Шаркова е крайно необходимо реално остойностяване на медицинските услуги, което е в правомощията на Здравното министерство. И това би решило много проблеми, свързани с ценообразуването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 14 млн. лева за новата болница в Ямбол отпусна служебният кабинет
Над 14 млн. лева за новата болница в Ямбол отпусна служебният кабинет
Австралия триумфира със златния медал в отборното преследване по колоездене в Париж
Австралия триумфира със златния медал в отборното преследване по колоездене в Париж