НОВИНИ

Нови правила за прием в детските градини в София

bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 21.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Промени в тежестта на критериите за уседналост при приема за детски градини в София. Временният и постоянен адрес вече ще дава повече точки за класирането. Предвиждат се и промени на таксите.

Ако живеете от по-дълго време в София, вече ще имате и по-голям шанс детето ви да бъде прието в общинска детска градина. Промяната идва с реда за прием в детските заведения на територията на Общината.

Сега точките за постоянен и настоящ адрес се увеличават. Като за постоянен адрес, непроменян в последните три години, децата ще получават 4 точки, а за настоящ - 3 точки.

"До момента децата получаваха 3 или 2 точки, като 3 точки получаваха за постоянен адрес на единия от родителите, 2 точки - за настоящ адрес. От първото генерално класиране май месец ще имаме следната промяна - ще получават максимално 4 и 3 точки. Като 4 ще бъдат за непроменян повече от 3 години постоянен адрес, а 3 точки ще бъдат за непроменян повече от 3 години настоящ адрес. Като промени на територията на Столична община няма да се считат за промени", каза заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

"Родители, които в момента са се ползвали от преференции за заплащане на такса от 50 и 75% тези родители ще бъдат напълно освободени и няма да заплащат такса. Останалите родители, които не се ползват от преференции за заплащане на такса, ще бъде намалена с 6 лева", обясни Мина Владимирова, дирекция "Социални дейности" СО.

Промяната в критериите за уседналост ще влезе в сила още от тази година. Кандидатстването за детските градини на територията на Столичната община започва през март, а първото класиране ще излезе на 14 май.

Засега обаче промяната в таксите е на етап обществено обсъждане и ще стане факт едва след като бъде одобрена и от Общинския съвет на София.

Автор: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търпението в Челси свърши: Абрамович с ултиматум към Лампард
Търпението в Челси свърши: Абрамович с ултиматум към Лампард
Максималните температури ще са между 6° и 11°
Максималните температури ще са между 6° и 11°