НОВИНИ

Нови въпроси около шефа на НАП - ще бъде ли сменен Спецов?

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:04, 01.06.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нови въпроси около новия шеф на НАП и негова бивша фирма - продал ли е Румен Спецов бизнеса си, докато тече уличаваща данъчна ревизия? Пред "Свободна Европа" финансовият министър Асен Василев обяви, че вярва в професионализма и морала на Спецов, но е готов да го смени, ако се докаже че има нарушения. Сигналът срещу Спецов идва от Георги Кадиев, който е бивш зам. финансов министър и кандидат за депутат от "БСП за България". Кадиев иска оставката на Спецов.

Георги Кадиев поиска оставката на на шефа на НАП, защото според него с голяма доза сигурност може да се твърди, че Румен Спецов е продал дяловете във фирмата си на малоимотни лица, защото е знаел за резултати от ревизията, която тече. Това, според Кадиев, лесно може да се провери от страницата на финансовото министерство. И досега фирмата не е покрила задълженията си към държавата, които са на стойност над 1 млн. лева.

Към момента, към който е продал дяловете си на 7 април 2016 година, е знаел, че има започната данъчна ревизия, най-вероятно е знаел и какъв ще е резултатът, най-вероятно е получил и ревизионен доклад, който се дава преди ревизията, знаел е, че има очаквани задължения. И, продавайки дяловете си във фирмата, всъщност се е опитал да отклони плащанията на данъци към държавния бюджет, казва Георги Кадиев.

Пред "Свободна Европа" финансовият министър Асен Василев каза, че започва проверка, която да установи фактите по този случай. Увери, че ако се окаже, че Спецов е продал фирмата, знаейки, че тя има задължения и ще нанесе щета на бюджета, тогава със сигурност ще трябва да се разделят с него.

Василев посочи, че не е учуден за атаките срещу новия шеф на НАП, защото е започнал сериозни проверки срещу фирми, получили големи обществени поръчки и които досега не са били проверявани.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов предпочита засега да запази мълчание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победно начало за Надал на "Ролан Гарос"
Победно начало за Надал на "Ролан Гарос"
Във Враца с различни прояви се прекланят пред делото на Христо Ботев и неговата чета
Във Враца с различни прояви се прекланят пред делото на Христо Ботев и неговата чета