НОВИНИ

Шефът на КРС: Няма категорични данни за здравословни проблеми от 5G мрежите

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 01.06.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Мрежите от пето поколение са стъпка в развитието на технологиите. Това коментира в "Още от деня" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Те са насочени към индустриалния потребител, към това, което изисква високи скорости, бързо действие на мрежата и сериозен обмен на данни във времето, в което може да се ползва, уточни Димитров.

Той допълни, че мобилните предприятия, които са получили честотния спектър в 3.6 GHz, вече работят активно в изграждането на мрежите. И в София, Пловдив и Бургас има развити мрежи.

С това, което Комисията направи и приключи един процес по предоставяне на честотен спектър, се даде възможност мобилните предприятия във времето, в което имаха възможност да се подготвят, да се развият едни мрежи. Те са насочени основно към крайните потребители, към населението, посочи Димитров.

Той допълни, че към този момент няма категорични данни с мрежите от пето поколение да се причиняват здравословни проблеми.

Технологията, която е следващо поколение в развитието на мобилните мрежи, е не по-малко изследвана от всички предходни такива технологии. Всички здравни организации, които имат за цел да информират населението, провеждат сериозни и целенасочени изследвания в тази посока. Освен това препоръката, това е и работата на моите колеги в Европа и Комисията за регулиране на съобщенията, е да се следи за стриктното спазване на нормите, които са допустими, за да се използват такива мрежи, обясни Димитров.

Мобилните комуникации се появиха 90-те години. В началото имахме възможност да ги използваме само за глас. На следващото поколение - 2G, можеше да обменяме SMS-и и информация с тях. В 3G мрежите, които и сега ползваме, имаме възможност за по-сериозна информация и ползване на интернет. В мрежите от четвърто поколение, които ще продължат да се използват и в следващите години, имаме нелоши скорости, поясни още Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Враца с различни прояви се прекланят пред делото на Христо Ботев и неговата чета
Във Враца с различни прояви се прекланят пред делото на Христо Ботев и неговата чета
Премиерът Стефан Янев създава Съвет по икономическите въпроси
Премиерът Стефан Янев създава Съвет по икономическите въпроси