НОВИНИ

Кабинетът към областните управители: Внимавайте за подводни камъни

Александър Марков
от Александър Марков
18:16, 01.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Най-голямото предизвикателство пред организацията на изборите е машинното гласуване, заяви пред всички 28 областни управители служебният премиер Стефан Янев. На специална среща в Министерския съвет Янев предупреди областните за подводни камъни и даде указания да не бъдат допускани никакви нередности на 11 юли.

Избори, които да бъдат легитимни в очите на българската общественост - това е задача номер 1 не само за правителството, но и за областните управи, правоприлагащите органи и местните администрации, обясни Стефан Янев на 28-те новоназначени областни управители.

Срещата, която продължи няколко часа, се проведе още с финансовия министър Асен Василев, транспортния, заместник вътрешния, както и президентския съветник по антикорупция и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов. От пресцентъра на МС уточниха, че той е бил гост и не е участвал в разискванията.

По неофициална информация един от обсъжданите въпроси е бил ограничаване възможността за контролиран и купен вот.

Най-голямата трудност на 11 юли ще бъде машинното гласуване, според Янев.

Служебното правителство смени всички 28 областни управители и назначи хора с опит в силовите структури: МВР, МО и разузнаването.

Избори, които да бъдат честни, прозрачни и легитимни - това е целта на служебния кабинет и областните управители, обясни премиерът Стефан Янев.

Да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели и преди, и максимално да ограничим всички тези практики, които след изборите водят до една полемика, една динамика в говореното, когато казват, че е имало нещо нередно. Нашата задача е да не допуснем всякакви нередности.

Най-голямото предизвикателство пред организацията е ЦИК да купи допълнителни машини на време и да ги сертифицира.

Което позволява именно честността на изборния процес, което позволява бързо и ефективно да се гласува, така че да не се създават предпоставки в съответните СИК-ове, където има по-голям брой избиратели, да се получават опашки, напрежение, удължаване на изборния ден и т.н.

Без да влиза в конкретика Янев предупреди областните управители:

Не бива да подценяваме и подводните камъни във всички тези процеси, които малко или много биха могли да се появят по пътя на организацията на изборите.

В изборния ден областните администрации да бъдат в тясна връзка с полицията и местните администрации, обясни Янев.

Да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани.

Областните управители изразиха готовност за стройна организация.

Няма да позволим погазване на нормативната уредба и продължаване на недобрите практики, каза Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Срещата продължи при закрити врата за медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да се гласува с регистрация в трафопост?
Може ли да се гласува с регистрация в трафопост?
Свалиха руски опозиционер от самолет преди да излети до Полша
Свалиха руски опозиционер от самолет преди да излети до Полша