Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Стефан Янев: Основен ангажимент е провеждането на честни и прозрачни избори

от БНТ
11:00, 01.06.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев представя днес в Гранитната зала на Министерския съвет новите областни управители, назначени от служебното правителство.

В началото той ги поздрави с назначенията и подчерта, че това съвещание го правят с цел: "да сме наясно и да знаем, че вървим в една посока, и първата и непосредствена задача, за която отговаряме всички от името на изпълнителната власт, е провеждането на честни и прозрачни избори".

Той подчерта, че този основен ангажимент е не само на служебното правителство. Той е ангажимент и на други органи на държавната власт и в частност на ЦИК.

"Всички наши усилия ще бъдат посветени именно на това: провеждането на извънредни парламентарни избори на 11 юли, така че процесът на самото провеждане да бъде осигурен. В същото време да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди и максимално да ограничим всички тези практики, които след изборите водят до една полемика и една динамика в говоренето, която казва, че е имало нещо нередно", каза още Янев.

Новите областни управители на среща при премиера за изборите на 11 юли

Задачата е да не се допуснат всякакви нередности.

"Ние си даваме сметка, че работим в условия на една наскоро променена нормативна база. Избирателният кодекс съвсем наскоро беше променен. И в най-важната му част той изисква провеждането на тези избори да бъде изключително с машини. Това е една много сериозна задача за държавата, която едновременно с нейната сериозност поставя въпроси за начина на този тип провеждане. Вече говорим за цялостен подход", коментира премиерът.

Премиерът призова областните управители да имат готовност да прилагат гъвкави решения в изборния ден в секции, където би имало струпване на хора, така че да няма опашки. Надява се ЦИК да проведе бързо конкурса за допълнителни машини, които да бъдат надлежно сертифицирани и информационно осигурени.

Янев изрази сигурност, че както от страна на изпълнителната власт, така и в лицето на областните управители, ще намери поддръжници тези въпроси да бъдат решавани бързо и ефективно.

"Едновременно с това не бива да подценяваме и подводните камъни във всички тези процеси, които малко или много биха могли да се появят по пътя на организацията на изборите. Не го казвам като предупреждение, казвам го като една възможност, която трябва да имате предвид - да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани", каза още министър-председателят.

След изявлението започна работното съвещание на премиера и областните управители.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ивелина Илиева преди Световното: С всеки изминат ден се чувствам все по-стабилна
Ивелина Илиева преди Световното: С всеки изминат ден се чувствам все по-стабилна
Програма за полуфиналите на UEFA EURO U21
Програма за полуфиналите на UEFA EURO U21