НОВИНИ

Отстраненият зам.-председател на ДАНС ще заведе дело за освобождаването му

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
10:35, 01.06.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Отстраненият заместник-председател на ДАНС Недялко Недялков заяви, че ще заведе дело за отстраняването си. По негови думи не е направена проверка дали си изпълнява служебните задължения, какъвто е основният мотив за освобождаването му.

Той потвърди, че е разбрал от колеги за уволнението си и че не е бил уведомен официално. Тази сутрин Недялков отиде в ДАНС, за да разбере подробности за прекратяването на назначението му.

"Може би по закон това е единствената точка, на която може да стъпят, за да ме отстранят. Нито е извършвана проверка, все пак до вчера за тази година имам поне две награди за постигнати резултати в работата и не мога да си обясня как без проверка се установи, че аз системно не мога да си изпълнявам служебните задължения или уронвам престижа на агенцията. Според мен е целенасочено, все още не мога да намеря конкретната причина", каза Недялков.

"Дойдох да разбера какви са причините за прекратяване на назначението ми за заместник-председател на агенцията. Предполагам от Човешки ресурси, тъй като до момента никой не ми е звъннал да ми каже повече подробности. Петък си пуснах отпуска понеделник, имах да свърша лични ангажименти в провинцията и от колеги разбрах, че в агенцията е получено решение на Министерски съвет, с която се прекратява предсрочно мандата ми", обясни той.

"Далеч съм от мисълта, че човек е безгрешен, може би има някакви грешки, поне до момента не са ми известни, но не мисля, че моите грешки, дори и да ги има, те са в колизия или изпълняват състава на разпореждането, за което съм отстранен", допълни той и прогнозира, че ще има още рокади.

Единствено отстраняването на ръководството на агенцията според мен ще доведе до овладяване на агенцията, на информацията, на ресурса, който има чисто информационен", заяви Недялко Недялков.

Недялков коментира решението му преди време за отнемането на достъпа до класифицирана информация на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и намекна, че процедурата е била заради разгласяване на информация, но не посочи каква точно.

"Има процедура, когато се следва, когато са документирани съответните факти по Закона за зашита на класифицираната информация, това е административна процедура и е изпълнена. Не мога да кажа каква информация. От случая мина доста време, нямам спомен с детайли" посочи той и допълни, че е спазена пълната законова процедура.

Той заяви, че не са били унищожавани документи в ДАНС, коментира и твърденията за подслушвани политици.

"В момента, в който тази новина излезе по медиите, в качеството си на зам.-председател, тъй като председателя го нямаше, разпоредих вътрешна проверка, резултатът от вътрешната проверка е предоставен официално на министър-председателя и на президента. Това, което вътрешната проверка установи, че не са налични данни, които да потвърждават изнесената в медиите информация. Към момента тече проверка на Бюрото за контрол на СРС и предполагам, че те когато свършат проверката ще огласят също резултати, тъй като те са единствения компетентен орган", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Програма за полуфиналите на UEFA EURO U21
Програма за полуфиналите на UEFA EURO U21
Повече автобуси на градския транспорт в Пловдив от утре
Повече автобуси на градския транспорт в Пловдив от утре