НОВИНИ

УНИЦЕФ с кампания за предпазване на децата от опасностите в интернет

Стела Илиева
от Стела Илиева
09:32, 01.06.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

УНИЦЕФ стартира кампания за дигитална грамотност на тийнейджърите и онлайн безопасност. Иновативна дигитална платформа на УНИЦЕФ ще помага на тийнейджърите да се предпазват от кибератаки и онлайн тормоз. Целта е да се даде гласност на дигиталната грамотност и да се насочи вниманието на младежите към това те да могат да се предпазят от опасностите в интернет.

Повече от едно на седем деца под 18-годишна възраст в България казва, че е станало жертва на насилие в онлайн пространството - показват част от данните на доклад на УНИЦЕФ.

Кампанията е обвързана и с 24 май, и с 1 юни, каза в "Денят започва" Ивайло Спасов - директор на отдел "Комуникация за социална промяна" в УНИЦЕФ-България.

"Искаме в 21 век, в 2021 година децата да бъдат знаещи, можещи, уверени, а това става чрез изграждане на умения особено в дигиталната среда. Да, те са родени в епоха, в която дигиталният свят е техният естествен свят, пандемията също принуди повечето от нас да работим онлайн, да учим онлайн, да се социализираме онлайн. И, въпреки че интернет е положителна среда за развитие на умения, за изграждане на потенциал, там все пак дебнат и рискове, за които децата, ако не са подготвени, могат да пострадат. Затова е в интерес на обществото, на родителите, на самите деца да знаят как да се предпазят от фалшиви новини, от кибератаки, от онлайн насилие, от инциденти, и в същото време да имат пространства, възможност и умения да изразяват мнението си, да създават собствено творчество, да бъдат проактивни, да отстояват правата си и да отстояват себе си", каза Ивайло Спасов.

Изследването на УНИЦЕФ показва, че едно на седем деца страда от кибертормоз. Той се изразява най-често в обиди, унизително отношение, размяна на нецензурно съдържание, изобличаване, излагане на децата пред техни връстници. От други изследвания се вижда, че 57% от децата и младежите са активни в това да разпознават фалшиви новини и да докладват за тях.

"От Евростат от 2020 година знаем, че едва 57% от децата и младежите в България заявяват, че имат основни дигитални умения, за сравнение средното ниво в ЕС е 82%", обясни Спасов.

Най-често има случаи на онлайн насилие и много от децата мълчат, коментира Жени Янева.

"Това е една вселена от знания, от информация, от умения, които можеш да покажеш, от връзки с целия свят, говоря за онлайн пространството, интернет пространството, но също така и може да бъде една много опасна зона. Една бездна, в която можеш да се изгубиш. Затова кампанията, която започва УНИЦЕФ за грамотността на подрастващите, този дигитален компас, който ще може да помага на всички деца да се предпазват. Ние възрастните се губим, ние се поддаваме на фалшиви новини, ние сме подложени на лъжи, които си мислим, че са истина. Представете си децата, които нямат изграден имунитет, нямат изграден инстинкт да разпознават агресивността в интернет пространството, нямат този инстинкт за самосъхранение да виждат отсреща правилния човек", каза актрисата Елена Петрова, която е посланик на добра воля на УНИЦЕФ-България.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите кадри в туризма са готови за сезона
Младите кадри в туризма са готови за сезона
Емил Хърсев: ББР не е направена да кредитира малък и среден бизнес пряко
Емил Хърсев: ББР не е направена да кредитира малък и среден бизнес пряко