Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецпрокуратурата и спецсъдилищата са прекалено дълго

от БНТ
08:46, 01.06.2021
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Слушай новината

Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше и моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване до сега - това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи върху реалните факти.

Това заяви в "Денят започва" служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Мнозинството във Висшия съдебен съвет смятат, че тази дейност трябва да продължи поне 3 месеца, за да се стигне до необходимия резултат. За мен това време е прекалено дълго, защото фактите могат да бъдат събрани и след като критериите са установени от двете колегии, резултатите да бъдат дадени някъде към началото на август, когато би трябвало да заработи новият парламент, за да може той да разполага с необходимата информация", коментира той.

Вчера е изпратил писма с молба към всички ръководители на такива специализирани структури до средата на месеца да предоставят само информация по определени показатели, така че да бъдат сравними всички тези дейности и да се получи една обективна картина.

"Надявам се на конструктивен подход, аз съм готов също да предоставя като министър на правосъдието на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, за да могат те да подготвят своите доклади. Според мен с критериите няма голям проблем, разминаванията могат да са незначителни на фона на общата картина", каза още министърът.

ВСС прие критериите за анализ на дейността на спецпрокуратурите

Според него в последните 6 - 7 години са осъществявани много проекти с европейско финансиране, които преминават през един съвет на ниво Министверски съвет, с които се одобряват всякакви проекти, които трябва да предоставят някакви анализи, информация по някакви въпроси. Но Стоилов се пита преди да се класират проекти, някой правил ли е задание какво е необходимо, тъй като в тях могат да се включат подобни аналитични доклади и те да се правят на високо експертно ниво.

"Тези проекти са финансирани между 80 000 и 100 000 лв. на обща стойност милиони съвкупно и най-накрая те постъпват, като аз не съм сигурен, че някой въобще анализира това, което е получено. Това е един от примерите в цялата държава как едва ли не най-рационално се ползват европейските средства и мисля, че това е един повод, който далеч надхвърля задачите на служебното правителство, ние наистина да поставяме задачи, да ангажираме сериозни хора и да получаваме резултат, който институциите могат да ползват. Такъв анализ през годините по линия на подобни проекти не виждам да е направен достатъчно сериозно и всеобхватно", смята Янакиев.

По думите му напоследък пак са се появили много автори на Конституцията, което говори добре, че има конкуренция, че се идентифицират много хора с този процес.

"Конституционният съд отговори, че не трябва да се приравняват специализираните съдебни органи към извънредните. Това е нормативната среда, върху която работим. Не трябва да се фокусираме във формалната страна на проблема, а да видим какво е евентуално полезното, какво е вредното в този начин на организиране на правосъдието, дали не се злоупотребява с него. Какъв е видът на тези органи не е водещ в намирането на на крайното решение", категоричен беше министърът.

Прокурори протестираха мълчаливо срещу закриване на спецсъдилищата

Заради сигнала на бизнесмена Светослав Илчовски започна проверка в арестите и затворите в страната. Омбудсманът Диана Ковачева заяви в студиото на БНТ, че са имали затруднен достъп до проверка. Министър Стоилов отговори, че няма такава информация, но ще провери и ще бъде дадена възможност на всички органи, които имат отношение към тематиката, да вършат своята работа.

"Проблемът е и да не се създаде прекалено напрежение с най-различни проверки, защото аз проверката щях да я назнача със или без този сигнал, още повече, че този сигнал не е достатъчно конкретен, за да ни улесни в работата, сега всъщност тази проверка обхваща 12 затвора. Ефективността е по-голяма, ако проверките са фокусирани върху конкретни твърдения и дават възможност да се стигне до резултати", обясни Стоилов.

Проблемите в арестите и затворите според него са хронични от години. Не само с условията, но и с обществените поръчки.

"Разчитаме вътрешните органи да ни дадат информация, но в някои случаи, ако се наложи, съм готов да предизвикам и външни проверки, да се направи независим одит, за да се види ефективността на вътрешната контролна система във ведомствата", каза още правосъдният министър.

Янаки Стоилов ще възложи проверка за насилие в арестите и затворите

По думите му прокуратурата като че ли подклажда в редица случаи някакви свръхочаквания. Нейните задачи са да разкрива престъпления и да обвинява извършителите, а не просто да бъде втора инстанция на административния контрол, който трябва да се осъществява в отделни сектори. Нейната задача не е да бъде дублираща институция на контрола - категоричен беше Янаки Стоилов.

Според него служебното правителство си поставя по-амбициозни задачи от гледна точка на натрупаните в държавата проблеми и от гледна точка на очакванията на българските граждани.

"Това, което се надяваме, е служебното правителство да работи ефективно в интерес на гражданите, да работи открито, почтено. От там нататък работата на партиите, включително на БСП, е да се обърнат с такива ангажименти към българските граждани, така че да получат максимално високо доверие, а в случая с БСП е да подобри и своя резултат. Не просто да се повтори резултатът от предишните избори, а да се направи това, което липсва", коментира Стоилов.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стандарт енд Пуърс: Рейтингът на България остава със стабилна перспектива
"Стандарт енд Пуърс": Рейтингът на България остава със стабилна перспектива
1 от 3: Ясен Петров и националите срещу Словакия
1 от 3: Ясен Петров и националите срещу Словакия