НОВИНИ

Стартира кампания "Синьо лято" в подкрепа на детското психично здраве

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 01.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Омбудсманът започва кампания "Синьо лято" в подкрепа на детското психично здраве. Това обяви Диана Ковачева в "Денят започва".

В 12 града в страната стартира записване за безплатна консултация с детски психолог заради последиците от дългата изолация на децата в пандемията. Самите прегледи ще се осъществят с подкрепата на неправителствени организации между 14 и 18 юни, каза доц. Ковачева.

"Пандемията, изолацията, продължителното дистанционно обучение, което на практика продължи над 60% от времето, в което децата бяха в училище, доведе до трудности при адаптация към връщането в училище. Аз имам десетки жалби от родители, които са обезпокоени от повишено ниво на тревожност на децата си, от повишена агресия, от намалена концентрация, намалена концентрация, дори нежелание на децата да се връщат в училище, защото се чувстват напрегнати и стресирани", уточни доц. Диана Ковачева.

Тази изолация и затваряне по домовете доведе довежда до закърняване на социалните умения, допълни Ковачева.

"Децата имат проблем да се върнат към нормалния си живот. Животът на децата ни и на всички нас се промени рязко. Сега се опитваме да върнем децата си към нормалния живот и нормалното общуване. Кръстихме кампанията си "Синьо лято". Идеята е децата да са безгрижни и да могат да се върнат към това да бъдат деца и да общуват пряко", каза още омбудсманът.

По думите ѝ в последно време почти два пъти са скочили жалбите за достъпа до здравеопазване и качеството на услугите. Поне над 70 000 души са останали без личен лекар, без да разберат, докато не са имали нужда от неговото съдействие.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Хърсев: ББР не е направена да кредитира малък и среден бизнес пряко
Емил Хърсев: ББР не е направена да кредитира малък и среден бизнес пряко
Стандарт енд Пуърс: Рейтингът на България остава със стабилна перспектива
"Стандарт енд Пуърс": Рейтингът на България остава със стабилна перспектива