НОВИНИ

Младите кадри в туризма са готови за сезона

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 01.06.2021
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

В началото на летния туристически сезон хотелиерският и ресторантьорският бизнес у нас отново се изправиха пред най-големия си проблем - недостига на квалифицирани кадри. Незаети работни места има за всички позиции в бранша. Въпреки че професионално подготвени млади хора у нас има достатъчно, те не желаят да работят в страната заради ниското заплащане и краткия сезон край морето. Само през тази година в Колежа по туризъм във Варна завършиха 120 студенти.

Кристина Кирилова завършва с пълно отличие Колежа по туризъм във Варна. Тя владее два чужди езика и мечтае да работи като екскурзовод в България.

“През цялото време на своето обучение аз не спирах да работя в сферата и това ме мотивираше още повече да ставам и още по-добра в работата си, посредством обучението си, и някак си нещата, вървейки ръка за ръка, се получиха по най-успешния възможен за мен начин", разказа тя.

Кристина е категорична, че основният проблем в бранша е липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Студентите, които се обучават в сферата на туризма, са много, но повечето от тях избират да работят в чужбина.

“До известна степен е обособено от сезонния характер на туризма, особено в нашия морски град Варна. Работа има през летния сезон, това са два-три месеца - от юли до септември, през които хората могат активно да работят, да имат добри доходи, но след което през есенно-зимния период просто туризъм няма. Доста от младите хора се насочват към чужбина, смятайки, че в България просто реализация няма. Това не е вярно и аз лично за себе си съм взела решение да остана в България и да работя тук", каза студентката.

За разлика от Кристина обаче голяма част от студентите, които остават в страната, най-често се реализират в друга сфера.

“Общоналожилото се мнение е, че няма добра реализация в туризма, че не е достатъчно доходоносно. Добър доход се изкарва през летните месеци, основно заради бакшиши и допълнителни възнаграждения, но основните заплати в сферата определено не са високи, граничат с минималната, което трябва да се промени, защото когато човек влага години наред в обучение, образование, изучаване на чужди езици, абсолютно задължителни в сферата, след това да работи за минимално трудово възнаграждение, естествено не е мотивиращо", смята Кристина.

Заради отличния си успех, Димитър Димитров е избран за студент на годината от ръководството на Колежа по туризъм. Макар че е приет да учи магистратура в чужбина, Димитър не вижда бъдещето си далеч от България.

“Като университетски преподавател, и частен бизнес в сферата на туризма. Искам да се реализирам тук, като през това време придобия малко повече опит в чужбина и да го донеса тук в България”, коментира той.

Заради по-големите възможности за кариерно развитие, най-предпочитаната специалност в Колежа по туризъм е “Мениджмънт на хотели и ресторанти”.

“Има повече възможности за работа, за кариера, за професионално развитие, но и мениджмънт на туризма и свободното време са желани, тъй като ние предлагаме едно практически ориентирано обучение с маршрутно-опознавателни обиколки и те са толкова добре практически подготвени и започват да работят още в трети курс - последната година. Имаме засилено езиково обучаване, не на един, а на два чужди езика и то с професионална терминология", обясни директорът на колежа доц. Генка Рафаилова.

Лято 2021: Отвориха за туристи плажовете по Черноморието

За да отговори на променящите се изисквания в туристическия бизнес, колежът предоставя на своите студенти много нови специалности.

"Заложили сме вече на дигиталните технологии в туризма и в хотелиерството и ресторантьорството, също така изучаването на креативен, хазартен туризъм, а също и предприемачество в туризма, от гледна точка на това студентите да бъдат предприемчиви. Не само да развиват собствен бизнес, но и да бъдат предприемчиви там, където работят, да бъдат иновативни", каза още доц. Рафаилова.

Експертите от Варненската туристическа камара също работят усилено за решаването на проблема с недостига на добре подготвени кадри.

“Туризмът не е сгради и басейни, а той е хората, които работят в него, и аз искрено се надявам да успеем да ги задържим. Това става с отношение и със заплати. Отношението можем да го променим, заплатите идват от повишаването на стойността на услугата и с качеството. В България сезонът е много по-кратък, отколкото в държавите около нея. Това означава, че ние трябва да сме двойно по-умни и да имаме двойно повече варианти. Работи се активно, виждате, че разчитаме вече и на балнеотуризъм, който е застъпен в нашия регион. Аз вярвам, че това заедно с конгресния туризъм, културния и историческия ще ни помогнат да разширим сезона", заяви председателят на камарата Илин Димитров.

Проблем е и липсата на връзка между младите специалисти и бизнеса у нас, казват експертите. Затова от Туристическата камара подготвят дигитална платформа, която ще помага на младите хора по-лесно намерят работа. В нея ще има и над 300 обучителни видеа, които да повишат техните знания и умения.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ББР e отказала да предостави информация за кредитните досиета
ББР e отказала да предостави информация за кредитните досиета
УНИЦЕФ с кампания за предпазване на децата от опасностите в интернет
УНИЦЕФ с кампания за предпазване на децата от опасностите в интернет