НОВИНИ

"Новини от миналото": Какви тайни крие морето край Несебър

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:20, 05.10.2024 (обновена)
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Полуостровът на Несебър е бил значително по-голям, но морето е погълнало голяма част от древния град. Сега подводните археологически проучвания там постепенно разкриват крепостните стени на града. Те ще дадат представа за мащабите на Месембрия. Как половината от града се оказва под вода и как хан Крум е успял за преодолее мощните крепостни стени и да превземе града?

Сега го познаваме така. Но векове назад древният Несебър е имал съвсем други много по-обширни очертания. Но голяма част от него е погълнат от морето.

Не знам дали плажуващите осъзнават, но стъпват в морето по старини. Една трета от древен Несебър е под вода и сега археолозите проучват част от старата крепостна стена.

Макар под вода времето и тук покрива руините с дебели наноси и се налагат разкопки. Но вместо с кирки и лопати археолозите ползват инжектори, с които наслоените векове внимателно се всмукват след като са описани.

И така бавно и постепенно се разкрива част от крепостната стена на древна Месамбрия. Тя ще помогне да се възстановят очертанията на полуострова и античната му история.

"Била е в непосредствена близост до брега, защото тя е била крепостна стена. Част от стените се откриват на около 150 метра от днешния бряг, като най-дълбоките досега, които сме проучвали, са на около 5 и половина метра дълбочина", заяви гл. ас. д-р Найден Прахов, директор на център за подводна археология.

По използвания хоросан и начина на градеж учените са уверени, че крепостната стена е ранновизантийска. Но за първи път ще имат възможност да установят точно кога е била построена.

"Всички други стени, които засега сме открили, стъпват на стабилна скала. И са фундирани в скалата. В този случай обаче откриваме една стена фундирана върху глинест пласт, който е укрепен от древните строители с дървени колове, които са набити под стената. Върху глината са положени много дървени греди, легло от хоризонтално поставени дървени греди, върху които е излят римският бетон", допълни д-р Найден Прахов.

А дървото е органика, която може да бъде подложена на радиовъглероден анализ, който ще даде времето. Мястото на гредите пък посочва ясно нивото на подпочвената вода или морското ниво в този век. На този етап също е ясно, че крепостните зидове тук са били еднолицеви, което издава още една тяхна функция.

"Правени в подножието на ската на полуострова до морския бряг и всъщност играе функцията и на укрепване на брега, и на крепостните съоръжения. Нещо като тези подпорни стени, които са изградени, за да защитават полуострова от свлачищните ерозионни процеси, които са много активни и които всъщност са причината за тази съществена промяна в ландшафта", добави д-р Найден Прахов.

Съставен от варовици и пясъчници несебърският полуостров не е много устойчив на ерозия и свлачищни процеси. Разположението на някои от камъните около древните стени подсказва вероятно и силно земетресение, след което част от сушата е пропаднала. Но пред града все още стоят запазени крепостните стени от същото време като потъналите.

"Стената, която проучваме в момента от ранновизантийския период, е сходна по градеж с тази стена направена от камъни, които са споени от хоросан, в който има счупена керамика, която го прави го-устойчив и хидрохобен и от редове с тухли. По принцип датиращ строителен похват за късната античност", коментира д-р Найден Прахов.

Или края на 5-и век и началото на 6-и. Което означава, че Месамбрия е била включена в строителната програма на византийските имрператори. Град с важно значение за тях, който е трябвало да бъде сигурен и защитен.

"Това е период на възход на ранновизантийската империя, когато се полагат особени грижи за укрепването на границите. Построени са крепости, ремонтирани са крепости", поясни д-р Найден Прахов.

А и Месамбрия очевидно е била достойна за престоя на един от силните императори на Византия. В хрониките на Теофан Изповедник се споменава, че Константин Четвърти Погонат преди битката в Онгъла е дошъл на лечение тук.

Почти непревземаемите стени обаче не са могли да устоят на атаката на хан Крум, който ги е разрушил и е превзел за кратко града. И подводното проучване на учените стига до един от вероятните отговори – как е успял.

"Разрушаването на такива крепостни стени е било изключително трудно, защото виждате какви зидове са. При разкопките открихме следи от много сериозен пожар от външната стена на крепостната стена, който беше изгорил самия зид и беше превърнал хоросана, който е изключително устойчив, в много крехък материал, много крехка субстанция, която се разпрашаваше, докато го разчиствахме", каза още д-р Найден Прахов.

Още много подводна работа е нужна преди учените да видят древните очертания на Месамбрия и да установят колко от нея е под вода, какво още е съхранило морето от миналия ѝ живот.

Затова като част от световните паметници Юнеско ще се фокусира върху подводното културно наследство на града, а планът за управление на старинния Несебър трябва да е готов до месеци.

Критично време, в което трябва да се вземе окончателно решение относно статута на полуострова, над който все още тегне заплахата да премине от листата на световното културно наследство в листата на застрашеното поради загуба на идентичност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски постигна десета победа в контролните си мачове
Левски постигна десета победа в контролните си мачове
Илия Груев претърпя успешна операция на коляното
Илия Груев претърпя успешна операция на коляното