НОВИНИ

Новите 240 депутати влизат в 50-ото Народно събрание

bnt avatar logo
от БНТ
06:06, 19.06.2024
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Първо заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати ще положат клетва. Най-вероятно почетен председател ще бъде Силви Кирилов от "Има такъв народ", който е най-възрастният народен представител.

След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента - процедура, която в 49-ия парламент продължи цяла седмица. След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група - тази на ГЕРБ-СДС.

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно. Според Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. От ПП-ДБ и БСП вече заявиха, че няма да я подкрепят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмокласниците се явяват на НВО по български език и литература
Седмокласниците се явяват на НВО по български език и литература
Горещо и предимно слънчево и до края на седмицата
Горещо и предимно слънчево и до края на седмицата