НОВИНИ

След срещите на ГЕРБ с партиите - има ли шанс за правителство? (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
16:41, 18.06.2024 (обновена)
Чете се за: 07:35 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Към днешна дата съставянето на кабинет е невъзможно, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след първото заседание на парламентарната група.

Причината - липсата на конкретни резултати от двудневните консултации, на които се явиха само две от общо 6 поканени политически сили. ДПС и ИТН приеха поканата за разговори, но не дадоха категоричната си парламентарна подкрепа.

Часове преди откриването на 50-ото Народно събрание и 10 дни след вота политическата ситуация изглежда така:

"Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая Назарян за председател на парламента. И най-спокойно ще чакаме гласуване. От гласуването ще стане ясно дали изобщо ще продължим нататък да преговаряме. Ние от първия ден сме казали, че само с ДПС и някакви подкрепи, това е нестабилно, това не е за дълъг период от време", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преговорният екип на ГЕРБ очевидно не е успял да осигури към момента парламентарна подкрепа за правителство с първия мандат. Липсата на резултат от двудневните консултации разгневи Борисов. Той заяви, че ако някой смята, че на седми избори може да си вдигне резултата - бърка. Категоричен е, че договорки извън преговорния екип няма да има.

"Тук говорим за критично състояние на държавата, време за лидери, време за отговорност, а не тяснопартийни, това е клише, но е точно така: Да си спасиш партийката, стоейки в опозиция и да лаеш всеки ден от трибуната срещу тези, които се нагърбват да я извадят от кризата. Ми, не е честно и няма да стане", допълни Борисов.

След като вчера поканата за разговори отхвърлиха ПП-ДБ и "Възраждане", днес - на втория ден от консултациите, не се явиха БСП и "Величие".

Минути преди обявения час за среща от "Позитано" съобщиха, че Изпълнителното бюро на партията е решило да не участват в консултациите и да не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС.

Форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, се казва в решението.

В "Денят започва" на БНТ Борислав Гуцанов обяви какво правителство биха подкрепили.

"Имаме решение на Конгреса да не подкрепяме мандат на ГЕРБ и на ДПС. Ние не можем да подкрепим ГЕРБ. Дали може да се стигне до експертен кабинет, дали да бъде кабинет на националното спасение, на националното съгласие - аз считам, че трябва да се търсят такива пътища за подобен кабинет. В момента се предлага обсъждане за конкретен кабинет, на който ние не можем да отидем. След като си вече в Народното събрание, нормално е да се търсят разговори как да функционира парламентът", заяви Борислав Гуцанов.

За сметка на това от "Има такъв народ" приеха поканата. В рамките на двустранните разговори от ГЕРБ са запознали ИТН с техните виждания за управление на държавата по политики. От "Има такъв народ" са припомнили какви предизборни обещания са поели към избирателите.

Най-важното - структура и състав на правителството, не е била обсъждана. Тошко Йорданов заяви,че експертен кабинет би решил политическия пъзел.

"Това е първи предварителен разговор и изобщо не говорим за правителство в момента. Ситуацията е сложна и тежка, защото страната без правителство е блокирана, а от друга страна - с лошо правителство понякога е по-зле. Ние от година и нещо обясняваме, че според нас най-правилният вариант е да е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ са достигнали до идеята, видимо", каза Тошко Йорданов от ИТН.

От ГЕРБ определиха разговорите с ИТН като едно добро начало.

"Оставихме вратата отворена за това да продължим нашите разговори конкретно по политики. Разговори, които касаят състав, структура на правителство, имена - такива разговори не са водени", каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Категоричен отговор от ДПС и ИТН за парламентарна подкрепа засега няма, обясни още Сачева.

"Нито колегите от ДПС, нито от ИТН са изразили ясна и категорична позиция в подкрепа на правителство. ГЕРБ-СДС остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство и смятаме, че политическата криза може да бъде решена единствено чрез действия, чрез смелост и чрез поемане на отговорност. Затова сме предложили формула, която се нарича "Правителство на споделената отговорност", допълни Сачева.

От партия "Величие" не се явиха на консултациите. Деница Сачева обясни причината:

"Получихме писмо от г-н Марков, в което той изразява желание да се срещне с г-н Борисов, но такава среща няма да се състои".

От "Възраждане", които вчера отказаха разговори с ГЕРБ, днес обясниха защо.

"В момента сме в ситуация, в която ще имаме поредното евроатлантическо правителство, заради това че ще се прокарат политики, които не са в дневния ред на българския народ. Ние няма как да го подкрепим и заставаме категорично като опозиция. Ние отказахме поканата на ДПС и ГЕРБ да отидем на разговори с тях по простата причина, че нашите приоритети, приоритетите на българския народ, приоритетите, заради които ние сме изпратени в парламента, те дори не искат да ги разглеждат. Казват че имат общностни интереси и техните партньори - в кавички казано, няма да им разрешат да приложат", каза Цончо Ганев, зам.-председател на ПП "Възраждане".

Утре в 9 часа ще бъде открито 50-ото Народно събрание. Гласуването за председател ще даде индикация дали този парламент може да излъчи правителство или ще се стигне до нови избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две български победи на старта на турнир на клей в Сърбия
Две български победи на старта на турнир на клей в Сърбия
Гимнастиците ни в първи и в трети поток на олимпийския турнир в Париж
Гимнастиците ни в първи и в трети поток на олимпийския турнир в Париж