НОВИНИ

Служебният министър на правосъдието откри нов арест в Петрич

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
13:58, 18.06.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова откри нов арест в град Петрич. Мястото за задържане е с капацитет 30 задържани лица и е изграден в сграда с отпаднала функция, която обаче, вече е изцяло оборудвана.

Арестът отговаря на всички условия за пребиваване като площ, достъп до дневна светлина, достъп до външна среда, оборудван е с място за физически упражнения, санитарни възли във всяка стая, както и кабинет в който могат да се правят консултации със специалист психолог.

Ремонтът на сградата е завършен за малко повече от година и е на стойност 1.5 милиона лева. Средствата са осигурени по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Арестът ще изпълнява функцията и на пробационна служба.

Във връзка с модернизирането на местата за задържане и настаняване на лишени от свобода, министърът на правосъдието съобщи, че Комитета на министрите при съвета на Европа е оценил високо дейностите по подобряване условията в местата за лишаване от свобода и вече е прекратил засиления мониторинг който се извършваше от 2015 година насам по делото "Нешков срещу България".

"Всички места за задържане и лишаване от свобода са значително подобрени. Нямаме места вече, които не отговарят на всички европейски изисквания", увери гл. комисар Ивайло Йорданов, директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

"Комитетът на министрите към Съвета на Европа оцени високо дейностите, които се извършват по подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и прекрати засиления мониторинг, който се извършва от 2015 година насам по отношение на България по делото "Нешков срещу България", заяви Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

Скоро предстои откриването на изцяло новата сграда на затвора в Самораново. Така всички места за лишаване от свобода у нас ще са значително подобрени и няма да останат арести или затвори, които да не отговарят на всички Европейски изисквания като площ, санитарни условия и престой на открито.

В България вече няма пренаселеност по местата за задържане и лишаване от свобода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левтеров и Николова се класираха за полуфиналите на 100 м бруст на европейското първенство
Левтеров и Николова се класираха за полуфиналите на 100 м бруст на европейското първенство
Янаки Милев с победоносен старт на турнира в Католика
Янаки Милев с победоносен старт на турнира в Католика