НОВИНИ

Марк Рюте е все по-близо до поста генерален секретар на НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:43, 18.06.2024
Чете се за: 05:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте e почти сигурният наследник на Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО.

Само 3 от 32-те държави от Алианса досега бяха против кандидатурата на Рюте. Две от страните - Словакия и Унгария, са готови да променят позицията си. Единствената държава, която засега не е подкрепила нидерландеца, е Румъния.

Очакванията са преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която е през юли, Алиансът да е обявил, кой ще е новият генерален секретар. За да бъде избран, той трябва да получи единодушната подкрепа на всички 32-ма съюзници.

На неформалната среща на лидерите на ЕС в Брюксел снощи бяха обсъждани не само важните позиции в ЕС, но и в НАТО. След срещата словашкият президент Петер Пелегрини обяви подкрепата на страната си за Марк Рюте.

"Словакия би подкрепила нидерландския премиер Марк Рюте за главен секретар на Северноатлантическия алианс. В същото време обаче го помолихме и подчертахме много ясно необходимостта да обещае и да се ангажира да помогне за защитата на въздушното пространство на Словакия, което в момента е незащитено", каза Петер Пелегрини - президент на Словакия.

Другата държава, която беше против това Рюте да наследи Столтенберг, е Унгария. През годините премиерите на Нидерландия и Унгария си разменяха остри реплики. След разговор с Орбан снощи Рюте обяви, че миналото е забравено и двамата гледат в бъдещето. Това, което Орбан е поискал в замяна на подкрепата на Будапеща, са гаранции, че Унгария не трябва да участва във военната помощ на Алианса за Украйна. Това беше договорено по-рано този месец на среща между Йенс Столтенберг и Виктор Орбан в Будапеща. Унгарският премиер е поискал гаранции, че новият генерален секретар няма да промени тази позиция.

"След европейските избори, на които унгарците масово гласуваха в подкрепа на мира, постигнахме важно съгласие с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Договорихме се унгарски персонал да не участва в дейностите на НАТО в Украйна и да не се използват унгарски пари в подкрепа на тези действия.
Следващата ни стъпка е да гарантираме, че ще издържим изпитанието на времето. След вчерашната среща в Брюксел, премиерът Марк Рюте потвърди, че напълно подкрепя това споразумение и ще продължи да го спазва, ако стане генерален секретар на НАТО. В светлината на това обещание Унгария е готова да подкрепи Рюте за генерален секретар на НАТО", обяви Орбан в публикация в Екс.

"Разговарях с Виктор Орбан, разговорът беше добър. Обсъдихме посещението на Йенс Столтенберг в Будапеща. Наясно съм какво точно беше обсъждано там и ако стана генерален секретар на НАТО, ще се придържам към същата линия. Виктор Орбан ще получи от мен и гаранции черно на бяло, на хартия. Беше добър разговор. Аз съм умерен оптимист", заяви Марк Рюте - премиер в оставка на Нидерландия.

Мандатът на Йенс Столтенберг изтича през октомври тази година. След като обяви интереса си към поста, Марк Рюте бързо получи подкрепата от големите съюзници в НАТО - Съединените щати, Великобритания , Франция и Германия. Турция, която се съпротивляваше няколко месеца, също склони да го подкрепи през април.

Сега Рюте очаква подкрепа единствено от Румъния. Президентът на страната Клаус Йоханис също се кандидатира за поста през март с мотива, че източноевропейските държави трябва да бъдат по-добре представени в НАТО. Йоханис обаче не получи подкрепа от никоя държава от НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водолазното обучение "Тритон 2024" се провежда край Варна
Водолазното обучение "Тритон 2024" се провежда край Варна
Година след потъването на "Титан" желанието за изследване на океанските дълбини все още е живо
Година след потъването на "Титан" желанието за изследване на океанските дълбини все още е живо