НОВИНИ

Визита на Столтенберг в САЩ - какви са посланията и предупрежденията

България влага 2,18% от БВП за отбрана

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:35, 18.06.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За 2024 година България ще вложи за отбрана 2,18 на сто от Брутния вътрешен продукт, което е над 4 милиарда и 200 милиона лева, показват данните на НАТО.

Военният бюджет на повече от 20 държави от Алианса вече надхвърля 2 процента от БВП - това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, който е на посещение в Съединените щати.

Сегашна Европа е различна от Европа преди 4 години - доказва го и статистиката. През 2021 година само 6 държави от НАТО са отделяли за отбрана над 2 процента от БВП, а сега 23 страни са надхвърлили този процент. И причината е войната в Украйна.

"Все повече и повече съюзници инвестират в нашата сигурност", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Над половината от разходите, които България отделя, са предназначени за военния състав, а над 30 на сто за военно оборудване. Тази година военният състав у нас ще бъде почти 27 хиляди души.

Най-висок процент за отбрана отделя Полша - над четири процента от БВП, следвана от Естония и САЩ. С най-ниски военни разходи са Канада, Белгия, Люксембург, Словения и Испания.

"Заедно ще възпрем по-нататъшната руска агресия. Приехме Финландия и Швеция в Алианса и укрепихме източния фланг на НАТО, за да покажем ясно, че ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО", обяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Снимки: БГНЕС

За да се установи стабилен мир, доставките на оръжия за Украйна не трябва да спират, призова генералният секретар на НАТО.

"Може да звучи като парадокс, но пътят към мира - това са повече оръжия за Украйна", допълни Йенс Столтенберг.

Традиционно Китай не попада във фокуса на НАТО. Няколко седмици преди среща на върха на Алианса обаче Пекин се оказа на прицел. Йенс Столтенберг предупреди Китай, че не може да поддържа едновременно добри отношения с Русия и със Запада. И трябва да плати цена за подкрепата си към Кремъл.

"Имаме големи опасения заради оръжията, с които Китай снабдява Русия. Около 70 процента от оръжията, които Русия внася, са от Китай. 90 процента от микроелектрониката е внос от Китай и това помага на Русия да поддържа отбранителната си индустрия", каза още държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

На 9 юли лидерите на НАТО ще се съберат във Вашингтон, за да отбележат 75 години от създаването на Алианса. Очакванията от форума са много, особено за Киев. Освен решения за укрепване на отбраната ѝ Украйна се надява да получи и ясни послания за бъдещото ѝ членство в Алианса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Епитропов е осми във финала на 100 метра бруст на европейското първенство по плуване
Любомир Епитропов е осми във финала на 100 метра бруст на европейското първенство по плуване
Черно море привлече второто си лятно попълнение
Черно море привлече второто си лятно попълнение