НОВИНИ

Какво привлича Пхенян и Москва?

Владимир Путин идва в Пхенян за първи път от 2000 година

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:49, 18.06.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент пристига на двудневно посещение в Северна Корея. Владимир Путин идва в Пхенян за първи път от 2000 година.

Връзките между Русия и Северна Корея са във възход от началото на войната в Украйна.

Миналият септември Ким Чен Ун предприе едно от редките си пътувания зад граница. Влакът на севернокорейския лидер стигна до Космодрума Восточний, където той се срещна с Путин.

Поостаряло въоръжение, нови технологии, продоволствена помощ - те са в основата на все по-близките отношения между Русия и Северна Корея.

Снарядите от съветско време се превърнаха в неочаквано ценна разменна монета за Пхенян. Особено след като се оказаха решаващи за печеленето и удържането на позиции във войната в Украйна.

Старата артилерия предизвика нов интерес от страна на Кремъл към севернокорейските военни запаси. А Ким Чен Ун получи онова, от което изолираната му от санкции страна се нуждае най-много - нови технологии за сателитната ѝ програма и храни.

Съвсем логично в навечерието на визитата си Владимир Путин изрази убеждение, че Русия и Северна Корея ще укрепят доверието и ще се обединят срещу натиска на Запада.

"Това, което ни тревожи, е задълбочаването на отношенията между тези две страни, не само заради въздействието, което това ще окаже върху украинския народ, тъй като знаем, че севернокорейски балистични ракети продължават да се използват за нанасяне на удари по цели в Украйна, но и защото може да има някаква реципрочност, която да засегне сигурността на Корейския полуостров", заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Няколко часа преди посещението на руския президент севернокорейски войници за кратко преминаха на южнокорейска територия, но след произведени изстрели от южнокорейската армия се върнаха обратно.

А от Кремъл обявиха очакванията си, че утре Москва и Пхенян ще подпишат важно споразумение за стратегическо партньорство, което ще отразява геополитическата ситуация в света и в региона. Сътрудничество, което едва ли ще направи света едно по-спокойно място.

"На сегашния етап не мисля, че има друг начин за въздействие, освен да се засили съюзът Южна Корея - Съединените щати и да се засили дипломатическият натиск срещу Северна Корея и Русия чрез интензивен диалог с Китай и международната общност", каза още Ким Йонг-хюн, професор по севернокорейски изследвания, университет Донггьок.

Следващата спирка от азиатската програма на Владимир Путин е Виетнам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу Корда във втория кръг в Куинс Клъб
Григор Димитров срещу Корда във втория кръг в Куинс Клъб
ГЕРБ ще предложи Рая Назарян за председател на 50-ия парламент
ГЕРБ ще предложи Рая Назарян за председател на 50-ия парламент