НОВИНИ

Обвързващи отношения: Защо Путин отива в Северна Корея?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:25, 18.06.2024
Чете се за: 06:22 мин.
По света
обвързващи отношения путин отива северна корея
Слушай новината

Русия и Северна Корея ще подпишат няколко "важни документа" по време на визитата на руския президент Владимир Путин, сред тях и Договор за стратегическо партньорство, съобщават от Кремъл. Визитата идва на фона на опасения от страна на Запада, че Пекин и Москва планират да задълбочат военното сътрудничество за войната в Украйна.

Защо има приятелство между Северна Корея и Русия?

Още със създаването на Северна Корея след Втората световна война, Пхенян поддържа близки отношения със СССР. Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. лиши Северна Корея от ключов съюзник, което доведе до фатален глад в страната през последвалото десетилетие.

През 2000 г., още в началото на първия си президентски мандат, Владимир Путин се опита да поднови отношенията и посети Пхенян, където се срещна с Ким Чен-ир - бащата на настоящия севернокорейски лидер. Така Путин стана първият руски лидер, посетил Северна Корея.

В средата на първото десетилетие на този век, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Русия подкрепя санкциите срещу Северна Корея, наложени заради ядрената програма.

Когато Ким Чен-ун идва на власт през 2011 г. Москва първоночално се опитва да държи баланс между Северна Корея и другия ѝ дългогодишен съюзник - Китай.

Но оттогава Русия и Северна Корея стават все по-близки. Москва опрости дълговете на Пхенян през 2012 г, а Ким Чен Ун посети Владивосток за среща с Владимир Путин през 2019 г.

Защо визитата е сега?

След началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Москва става все по-изолирана и търси съюзници, твърдят западни експерти. Миналата година Ким Чен-ун направи едно от редките си пътувания зад граница и отиде до Космодрума Восточний, за да се срещне с Владимир Путин.

Западът, Украйна и Южна Корея обвиняват Пхенян, че изпраща оръжия на Москва в нарушение на наложените санкции на ООН. А в замяна се смята, че Русия оказва техническа помощ на Северна Корея за сателитната програма и осигурява продоволствена помощ.

Северна Корея определя твърденията като "абсурдни", но благодари на Русия, че е използвала правото си на вето в СС на ООН през март, за да се сложи край на наблюдението за нарушения на санкционния режим и то точно, когато експертите на ООН започнаха проверки за трансфери на оръжия.

Тази година Пхенян засили и военните тестове с крилати ракети, които според анализатори се доставят на Русия за употреба в Украйна.

"По време на Студената война Северна Корея винаги е била в позиция да моли Русия за военна и икономическа помощ", казва Чион Сон-чан от базирания в Сеул Институт Седжонг.

Сега двете държави за първи път си "сътрудничат равноправно" и периодът наподобява "меден месец", казва Чион Сон-чан.

Какво печели от това Ким Чен-ун?

За Ким Чен-ун тази визитата е победа. Среща на върха с Путин издига международния статут на Северна Корея и засилва легитимността на севернокорейския лидер у дома. Русия не може да замени Китай икономически, но показва, че Пхенян има опции.

В Пхенян Владимир Путин се среща и с могъщата сестра на Ким Чен-ун - Ким Йо-джонг и с дъщеря му в тийнейджърска възраст Ким Чу Е. Много експерти спекулират, че една от двете може да е следващият севернокорейски лидер.

Сателитни снимки показват, че на площад Ким Ир Сен в Пхенян е инсталирана огромна структура, вероятно част от подоготвката за парада, който ще се проведе по време на посещението на руския президент.

Какви ще са резултатите?

Путин и Ким Чен-ун ще подпишат Договор за стратегическо партньорство, който очертава бъдещото сътрудничество и споразумение в сферата на сигурността, съобщава съветникът на Кремъл по външна политика Юрий Ушаков. Очаква се сътрудничеството между двете държави в сферата на отбраната и икономиката да се разшири.

Какво следва?

Преди посещението на Путин Северна Корея не е извършвала големи военни изпитания, нито пък изпраща балони с боклуци към Южна Корея. Но това спокойствие едва ли ще продължи дълго. Окуражен от визитата на Путин, Ким Чен-ун може да стане по-агресивен към Южна Корея. Експерти прогнозират, че Пхенян ще се опита да увеличи доставките на военни материали за Русия в замяна на храна и енергия.

Към този момент войната в Украйна създава ос от държави, които са държани в съюз и Северна Корея умело търгува оръжия от миналото за модерни военни технологии.

Снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вместо среща в парламента: "Величие" поиска среща с Бойко Борисов, от ГЕРБ отказаха
Вместо среща в парламента: "Величие" поиска среща с Бойко Борисов, от ГЕРБ отказаха
Левтеров и Николова се класираха за полуфиналите на 100 м бруст на европейското първенство
Левтеров и Николова се класираха за полуфиналите на 100 м бруст на европейското първенство