НОВИНИ

Защо националната система BG Alert не е задействана преди труса в Пловдивско?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:55, 18.06.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Националната система BG Alert предупреждава само за бедствия, които могат да се прогнозират, като пожари и наводнения, но не и за земетресения, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Съобщенията, които вчера вечерта са получили някои граждани на Пловдив и района, за земен трус от 4,3 по Рихтер, са дошли автоматично от вградена функция в смартфони, които са с операционна система Android.

Някои жители на Пловдив получават съобщение на телефоните си.

"Моят телефон е от старите, не съм модерна баба".

"В момента, в който стана земетресението, телефонът започна да пищи и оттам разбрахме, че е 4,3".

Не всички обаче са известени.

От "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че съобщението не е дошло от системата BG Alert, а е функция в някои смартфони, разработена от Google и внедрена в Android.

"Тези известия се получават от потребители, които са с активирано местоположение на устройството си и са активирали тази услуга", коментира Георги Лукарев, ГДПБЗН.

Това е най-вероятната причина те да са получили това съобщение. Тази система няма нищо общо с националните и местните органи, тези съобщения се получават автоматично - без човешка намеса и одобрение от страна на националните органи.

Националната система за предупреждение за бедствия BG Alert работи вече трети месец у нас, но все още не е изпращала съобщения.

За нея се заговори в края на ноември миналата година, когато текстово съобщение за ранно известяване беше изпратено и стресна абонати.

Впоследствие се оказа, че е допусната техническа грешка. Тя обаче предупреждава за бедствия, които могат да се прогнозират като наводнения, силни ветрове и други. Земетресенията не са сред тях.

"Няма как системата да бъде използвана за предупреждение преди да се е случило земетресение. При нея известията не са автоматизирани. Те са едва след като се вземе решение от компетентните органи и едва след това се разпространява съобщението. Така че няма как хората да получат известия от BG Alert преди земетресение", каза още Георги Лукарев.

Специалистите уточняват, че системата BG Alert няма нищо общо с така наречената сиренна система, а е допълнителен канал за разпространение на важна информация до хората.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуба за България U18 в първия мач на Балканиадата по баскетбол в Румъния
Загуба за България U18 в първия мач на Балканиадата по баскетбол в Румъния
Яник Синер с обрат в първия си мач на тревни кортове за сезона
Яник Синер с обрат в първия си мач на тревни кортове за сезона