НОВИНИ

Новите велоалеи в София: Нарушени ли са разпоредбите на Закона за движение по пътищата

Коментар на Диана Русинова, Иво Делин и СДВР

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 13.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Нарушени са разпоредбите на Закона за движение по пътищата от гледна точка на начина, по който се въвежда организация на движението. Така Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики, коментира в студиото на "Денят започва" изграждането на новите велоалеи в София.

"Нямаме обяснение защо липсва одобрение на полицията и защо този проект не е входиран от Министерството на вътрешните работи", допълни Иво Делин, председател на Сдружение "Велоеволюция".

По думите му проектът е на повече от 12 години и е претърпял много промени, като крайният вариант е известен от вече 4 години. Според него този проект за момента е най-добре изпълненият от гледна точка на безопасността на велосипедистите.

"Ако има промени от страна на СДВР, те ще са малки", добави Иво Делин.

"Позицията на Столичната дирекция на вътрешните работи е, че самият проект не е съгласуван по надлежния ред от отдел "Пътна полиция". Няма внесена никаква документация от страна на Столична община. Трябва да се прегледа по проект начинът на поставяне на маркировката, допълнителните съоръжения, които се поставят по спирките, изграждането на самата велоалея, нейната ширина, големина и трасе. Ще е необходим едномесечен срок на нашите инженери да се запознаят с проекта и да дадат становище", заяви Николай Крушарски, началник на "Пътна полиция" към СДВР.

По думите му тъмните колчета биха се забелязвали по-трудно от водачите в тъмната част на деня, което ще намали видимостта.

В позиция от Столична община обявиха, че проектът е одобрен от постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението, като в тази комисия задължително присъства представител на СДВР, който е подписал протокола без забележки, с което проектът се съгласува.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Локомотив (Новосибирск) се раздели с Мартин Атанасов и Денис Карягин
ВК Локомотив (Новосибирск) се раздели с Мартин Атанасов и Денис Карягин
Петима души са задържани при акция срещу купения вот в Бургас
Петима души са задържани при акция срещу купения вот в Бургас