НОВИНИ

Задържан е собственикът на оръжието, с което дете беше простреляно в Арбанаси

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Зорница Илиева
07:30, 13.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията във Велико Търново задържа за срок до 24 часа собственикът на оръжието, с което вчера в Арбанаси беше простреляно 12-годишно дете. На мъжа, който е и баща на пострадалото момиченце, предстои да бъде повдигнато обвинение. Районната прокуратура е завела досъдебно производство, което ще изяснява причините за инцидента. Детето е в стабилно състояние. Операцията му е преминала успешно и то остава за лечение в ортопедията на Великотърновската болница.

Инцидентът е станал около 13:30 часа вчера в частен дом в село Арбанаси, където няколко семейства празнували рожден ден. По време на тържеството 11-годишно момче взело бойното оръжие на домакина на къщата и без да иска произвело изстрел.

"Пистолетът е бил оставен на пейка в двора на мястото, където се е провеждало събитието. Имало е доста деца, които са си играли и във връзка с тази игра е произведен изстрел, но това е основната версия. Разбира се ние изследваме и всички останали", каза Тихомир Шабов – районен прокурор на Велико Търново.

По данни на прокуратурата, момчето произвело неволният изстрел с револвер "Смит енд Уесън" 357 магнум. От полицията заявиха, че собственика е нарушил правилата за безопасност, като е оставил пистолета си без надзор. По закон оръжия се съхраняват само в метални каси, а когато са извън тях собственикът трябва да ги носи със себе си и да са под негов надзор. Ето защо на мъжа ще бъде повдигнато обвинение.

"Районна прокуратура – Велико Търново наблюдава и ръководи досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда и за държане на огнестрелно оръжие, като не са взети мерки за сигурност и не са спазени правилата. Наказанията, които се предвиждат за тези престъпления са до 6 години лишаване от свобода за първото и от 3 до 10 години лишаване от свобода за второто. Родителите наказателна отговорност не носят, но носят гражданска такава", каза още Тихомир Шабов – районен прокурор на Велико Търново.

От Великотърновската болница заявиха, че състоянието на пострадалото момиче е стабилно и днес то ще бъде транспортирано в столична болница. Вчера беше оперирано по спешност.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позиция на президента Румен Радев след изборите в Северна Македония
Позиция на президента Румен Радев след изборите в Северна Македония
Мадрид се превърна отново в столица на танца
Мадрид се превърна отново в столица на танца