НОВИНИ

Новият крал Чарлз Трети: Загубата ще засегне дълбоко цялата нация и безброй хора по света

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:54, 08.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Новият крал Чарлз Трети и кралицата консорт Камила ще останат в замъка Балморал тази вечер, а утре ще бъдат в Лондон. Това се казва в съобщение на Бъкингамския дворец. Цял ден пред двореца в британската столица се събираха притеснени хора, чийто опасения за кралицата, за съжаление, се оправдаха привечер. В момента много хора оставят цветя пред Бъкингам и и пред двореца Уиндзор.

Официалното съобщение на Бъкингамския дворец за смъртта на кралицата беше окачено на една от вратите на двореца. Знамената на дома на британския монарх в Лондон, на резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт" 10 и на другите обществени сгради в Обединеното кралство бяха свалени наполовина. Обществената медия Би Би Си пусна националния химн.

Досегашният престолонасредник Чарлз, вече крал, публикува свое съобщение.

"Смъртта на моята обичана майка Нейно Величество Кралицата, е момент на дълбока скръб за мен и всички членове на моето семейство. Скърбим дълбоко за почитания суверен и много обичната майка. Знам, че загубата й ще засегне дълбоко цялата нация и безброй хора по света".

Вижте и още във включването на Веселин Паунов - кореспондент на БНР в Лондон:

Цялото кралско семейство се събра в замъка Балморал, след като по-рано през деня лекарският екип изрази тревога относно здравословното състояние на Елизабет Втора. Тя страдаше от "епизодични двигателни проблеми" от края на миналата година и беше принудена да се оттегли от почти всички обществени ангажименти. Кралицата прехвърли повечето си ангажименти на първородния си син.

Във вторник кралицата назначи Лиз Тръс за свой 15-и министър-председател. Новият лидер на Консерваторите и отиващият си премиер Борис Джонсън пътуваха до Балморал, след като беше съобщено, че Елизабет Втора няма да се върне до Бъкингамския дворец в Лондон.

За 70 години на трона кралица Елизабет Втора успя да върне доверието на британците към короната. И дори изправена пред кризи не изневери на стила си - да бъде винаги сдържана и пример за сънародниците си в добри и лоши дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Сосиедад превзе "Олд Трафорд" и нанесе минимална загуба на "червените дяволи"
Реал Сосиедад превзе "Олд Трафорд" и нанесе минимална загуба на "червените дяволи"
България завърши груповата фаза в Топ 8 за най-вкарващи отбори, Янис изпревари Везенков при топ-стрелците
България завърши груповата фаза в Топ 8 за най-вкарващи отбори, Янис изпревари Везенков при топ-стрелците