НОВИНИ

32 потенциално опасни участъка по поречието на Стряма не са ремонтирани

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 08.09.2022
Чете се за: 04:35 мин.
Общество
Слушай новината

32 са потенциално опасните участъци по поречието на река Стряма, които са били известни на ресорните институции от години, но не са ремонтирани заради липса на финансиране. Край Калоковец е дигата, която наводни съседното Трилистник. Още през 2015 година в новините ви показахме този проблем.

Какво направи държавата за седем години и можеше ли да се предотврати наводнението?

Преди седем години кметът на Трилистник Мирчо Петров предупреждава в ефира на БНТ, че дигите на реката са като швейцарско сирене. Думите му са повод да попитаме можеше ли днес жителите на Трилистник да не отводняват къщите си, а земеделските стопани да прибират спокойно реколтата си.

Стана ясно, че от 2015 г. насам са ремонтирани пет проблемни места по поречието на Стряма. Това е струвало 900 000 лева. Един от тях е участъкът край Трилистник, но това не се оказва достатъчно. Набелязани са още две рискови места, но за тях все още текат различни съгласувателни процедури. Има и още един проблем - средствата, с които разполагат „Напоителни системи“. За цялата година дружеството има бюджет от 26 милиона лева. Тези пари обаче включват всички разходи на „Напоителни системи“ включително и заплатите на служителите.

Възстановяването на 32-те потенциално опасни места по поречието само на река Стряма сега ще струва 100 милиона лева.

Състоянието на дигите по река Стряма кара хората от години да се страхуват, че при покачване на водното ниво селото може да бъде залято. До 2015-та в района на Трилистник Стряма вече на няколко пъти къса диги. Въпреки намесата на "Напоителни системи" проблемът остава.

"За мен това е отчитане на дейност. "Напоителни системи" вчера минаха оттук. Директно ми заявиха, че те не могат да направят нищо. А дигите на реката са като швейцарско сирене", казва Мирчо Петров – кмет на село Трилистник.

3 септември 2022 г. страховете на хората стават реалност. Над 100 семейства в Трилистник вече пети ден се борят с

Сега кметът на Трилистник отново отправя отчаян апел – да се възстановят дигите, но и коритото на реката да бъде почистено.

Според бившия управител на „напоителни системи“, клон Марица“ Петко Димов разногласия с природозащитни организации са ги поставили в патова ситуация.

"В речното корито не трябва да има дървесна и храстовидна растителност. Само, че те си държат на техните еконорми – птички, пчелички, което не е лошо в случая, но по този начин се поставя живота, здравето и имуществото на хората, инфраструктурата се поставя на заден план", казва Петко Димов – управител на „Напоителни системи“ – клон Марица (2016 – 2021).

Сегашното ръководство на дружеството също признава, че за проблемния участък край Калековец се знае от шест години. И сигнали за още 32 опасни места чакат реакция от ресорното министерство.

Никола Кърнолски – главен инженер на „Напоителни системи“ – клон „Марица“, каза:

"По отношение на документация можете да бъдете засипани с писма, значи тук хората са си свършили работата.

-БНТ: Какво ви отговарят от Министерството на земеделието за тези 5 - 6 години?

- Ами, обикновено нямаме конкретен отговор, но ясно е, че като не се отпуснат пари, се чака".

Докато се определя окончателната оценка на щетите в Трилистник, хидролозите успокоиха, че нивото на реката в района е спаднало с три метра.

Репортер: Нели Ангелова

НАВОДНЕНИЯ В ПОДБАЛКАНА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозна конкуренция очаква младежите в Сърбия
Сериозна конкуренция очаква младежите в Сърбия
Все повече хора се събират пред Бъкингам след новината за влошеното здраве на кралицата (СНИМКИ)
Все повече хора се събират пред Бъкингам след новината за влошеното здраве на кралицата (СНИМКИ)