НОВИНИ

Новият посланик на Франция: България е ключов партньор

новият посланик франция българия ключов партньор
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:17, 02.12.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на официална церемония в Президентството.

По време на срещата си с Радев посланик Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните отношения. Той подчерта, че двете страни са демонстрирали, особено по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа, която служи за благоденствието и сигурността на своите граждани в рамките на ЕС и НАТО, и Европа, отворена и солидарна с Украйна, със Западните Балкани и с трети страни, за да отговори на съвременните предизвикателства.

Президентът и посланикът обсъдиха и актуалните европейски въпроси пред нас.

Посланик Мейер изрази задоволство от факта, че България се доверява на знанията и уменията на много френски компании и призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, ядрената енергетика, аеронавтиката и др.

Посланик Мейер спомена и културата и образованието, които също са в центъра на двустранните отношения, както показва например обещаващото партньорство за създаване на Център за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 г. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и диплома за специализация по съвременна гръцка литература.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Занев слага край на кариерата си, става генерален мениджър на Пирин Благоевград
Петър Занев слага край на кариерата си, става генерален мениджър на Пирин Благоевград
Олимпийското таекуондо с първо отборно състезание в България
Олимпийското таекуондо с първо отборно състезание в България