НОВИНИ

Скандалът с ББР се разраства, БНБ нарече ситуацията безпрецедентна

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 01.06.2021 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

БНБ започва от утре целева надзорна проверка в Българската банка за развитие, след като от там отказаха пълна информация за раздадените кредити. Дотук се стигна след като по-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков свика брифинг, за да обяви, че Управителният съвет на банката е отказал да предостави кредитните досиета на Одитния комитет и че ще се обърне към БНБ. От ББР по-късно обявиха, че исканата информация е банкова тайна.

Още на 26 май служебният министър на икономиката смени състава на Одитния комитет с цел той да започне да извършва ефективен контрол върху ББР, тъй като според нейния устав това е органът, който следи финансовата отчетност, системите за вътрешен контрол и за управление на риска.

Отказът обаче на УС да предостави кредитните досиета на Одитния комитет, респективно на принципала, пречи на министъра на икономиката да добие представа за фактическото състояние на банката, а от там да пренасочи финансов ресурс към новите мерки, които готви служебното правителство в подкрепа на бизнеса и за заетостта.

Още тази сутрин служебният министър е сезирал БНБ за отказа на Борда на банката да предостави кредитните досиета на новия Одитен комитет.

"За съжаление, Управителният съвет на ББР вчера направи отказ към Одитния комитет, който е назначен от мен, да предостави информация за кредитните досиета. Цитирам "Информацията за кредитните досието е готова, но няма да ви я дадем!". Край на цитата. За мен това е нарушение на Закона за независимия одит, член 108, алинея 3", каза Кирил Петков, служебен министър на икономиката.

Петков заяви, че не атакува банката, а се опитва чрез Одитния комитет да се проверят кредитните досиета с голям обществен интерес и да се освети процеса на тяхното отпускане.

"Проблемът ни е, което искаме да разберем, е дали тези кредити се използват целево, какви условия са дадени на тези кредити и да сме сигурни, че кредитите са дадени на пазарен начин, наистина условията са правилни, наистина обезпеченията са там със стойностите, които би трябвало да бъдат", допълни Кирил Петков.

От ББР излязоха с позиция, в която се казва, че Управителният съвет е предоставил подробна финансова информация на Одитния комитет.

Бордът е отправил и запитване до Комисията за публичен надзор дали може да предостави кредитните досиета, които представляват банкова тайна.

ББР: Управителният съвет на банката е предоставил информация на Одитния комитет

Министър Петков предупреди борда на Банката за развитие да не бави и промените в устава, с които налага таван върху отпусканите кредити.

"Новият устав, след като е предложен от нас, трябва от същия този Управителен съвет да бъде подаден към БНБ. Много се надявам, че няма да има този тип отговори, като вчерашния".

От банката отговориха, че ще спазят изискванията на министъра на икономиката да не се отпускат кредити над 5 млн. лева, въпреки че новият устав с променените правила още не е одобрен от БНБ.

От публикуваната на сайта на банката информация става ясно, че за последните 11 години тя е отпуснала над 5,6 млрд. лв. кредити към 18 500 малки и средни фирми.

"Тази банка, аз мисля, че може и има ликвидността да бъде един страхотен инструмент за малки и средни предприятия. И моята цел, даже с министъра на финансите това разговаряхме, че искаме веднага да вкараме цялата ликвидност, която тя има и в момента, за помощ на малките и средни предприятия, като част от мерките, които в момента са нужни за възстановяване на икономиката".

БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие

На въпроси, поставени от "По света и у нас", от Българската народна банка съобщиха, че до късния следобед при тях няма официално постъпила информация и се осведомяват от медиите.

БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие.

От трезора окачествяват като безпрецедентна създадена ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера.

От БНБ уточняват, че нямат преки законови правомощия спрямо Одитните комитети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалиха руски опозиционер от самолет преди да излети до Полша
Свалиха руски опозиционер от самолет преди да излети до Полша
БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие
БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие