НОВИНИ

Ново напрежение между Израел и Газа: Десетки ранени след масирана ракетна атака

Израел започна "контратерористична операция" в Газа и обяви "готовност за война"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:33, 07.10.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Армията на Израел започна "контратерористична операция" в Газа и обяви "готовност за война" след масирана палестински ракетна атака, и предполагаемо нахлуване на бойци на Хамас в Израел.

Има информация за десетки ранени.

"Хамас направи "груба грешка" и започна война срещу Израел", каза израелският министър на отбраната Йоав Галант.

Лидер на палестинската групировка заяви, че към Израел са изстреляни десетки ракети.

Палестинското ислямистко движение Хамас предприе най-голямата атака срещу Израел от години. В десетки градове е обявена въздушна тревога, от ивицата Газа към израелската територия са изстреляни десетки ракети. Има информация за инфилтрация на палестински бунтовници в граничните райони. Според местни медии се чува стрелба, има и ранени.

"Тази сутрин започна с масиран огън - от южните към централните части на страната. Има информация за предполагаемо проникване на терористи в южните райони, както и за стрелба по превозни средства", каза телевизионният водещ Керен Рефаели-Ленц.

Според говорител на израелската армия към страната са изстреляни поне 2500 ракети. Има разрушения, а според сведенията на болниците в Ашкелон и Беер Шева, ранените са над 150.

"Свикването на резервисти вече е в ход. По информация Израел ще спечели тази война", каза военният министър Йоав Галант.

Атаките по цели на Хамас в Газа вече започнаха. Очаква се спешна среща на премиера Бенямин Нетаняху с представители на армията и силовите министерства.

Палестински семейства започнаха да напускат ивицата Газа заради опасения от израелския отговор.

"Разбира се, че се страхуваме. Страх ни е какво ще направят с нас израелците - може да ни изтрият от лицето на земята, бягаме от страх. Нека Господ пази нас и тях...", каза Амал Абу Дака, жител на Газа.

Военният командир на Хамас Мохамад Дейф обяви началото на операцията в предаване по медиите на Хамас, като призовава палестинците да участват във въоръжената съпротива. Според Ройтерс сегашното напрежение между Израел и Газа е най-сериозно от месец май 2021 година, когато двете страни водиха 10-дневни сражения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев и Циципас продължават напред в Шанхай
Медведев и Циципас продължават напред в Шанхай
Силно земетресение удари Афганистан, има жертви
Силно земетресение удари Афганистан, има жертви