НОВИНИ

Здравният министър: Състоянието на ранените от Нагорни Карабах, настанени в "Пирогов", е тежко

Първият медицински хеликоптер идва през януари, 110 души са обучени, за да обслужват въздушната спешна помощ

bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 07.10.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Състоянието на ранените трима души при взрива в Нагорни Карабах, които вчера бяха докарани с военния "Спартан" от Армения в "Пирогов", е тежко, но имат шанс за живот. Това съобщи в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"Не са интубирани, но са в тежко състояние, с дълбоки изгаряния. Ще има много работа по тях. Но лекарите в "Пирогов" неведнъж са правили чудеса", каза Хинков.

България приема трима от ранените при взрива в Нагорни Карабах

Министърът на здравеопазването подчерта, че се работи за решаването на проблема с периодичното изчезване на лекарства от пазара.

"Има много причини за това - търговски взаимоотношения, производствени липси, пазарни условия, ниски цени на внос на лекарства, които представляват интерес за последващ реекспорт и т.н. Създал съм група от експерти, които работят по въпроса, търсим решения", заяви здравният министър.

Недостигът на лекарства: За 7 месеца са подадени 126 сигнала за 70 липсващи медикамента

Проф. Хинков коментира и темата за генеричните лекарства.

"Проблемът с генериците е много сложен. Не трябва да се допуска генеричното заместване на ниво аптека. Аптеката тогава ще запази по-скъпото лекарство. Генерикът е по-евтин и лекува, но създава предпоставка за изчезване на оригиналния продукт, който в някои случаи е незаменим".

По казусът с възможното отстраняване на директорът на столичната АГ болница "Майчин дом" Хинков коментира:

"Началото на ноември ще бъде изнесен доклад на прокуратурата за "Майчин дом", въз основа на който ще взема решение за директора на болницата. Ако има престъпление, проф. Иван Костов си отива. Болницата в момента се справя бюджетно добре, намаляват просрочените задължения, нещата се поуспокоиха там".

Синдикати внасят сигнали до главния прокурор срещу директора на "Майчин дом"

Здравният министър съобщи, че е поставил срок до Нова година да се даде конкретна дата за правенето на първа копка на Националната педиатрична болница.

В разговора беше дискутирана и темата с новия щам на ковид.

Опашки за имунизация срещу новия щам на COVID-19

"Специалистите казват, че протича леко и не дава усложнения. Хоспитализациите не са увеличени. Има обаче голям интерес към ваксинирането и ние сме готови да отреагираме. До момента 18 800 души са се ваксинирали, така че непрекъснато разширяваме възможностите за ваксинациите. Що се отнася до отпадането на карантината, законът трябва да се промени", обясни проф. Хинков.

Той съобщи, че макар и трудно, все пак е успял да убеди правителството, в лицето на премиера в необходимостта от отваряне на първия протонен център за лечение на онкоболни в България макар и без европейско финансиране.

Иновативен център за лечение на рак: Къде ще бъде изграден?

"България трябва да развива високи технологии. В чужбина може да се лекуват пациентите, нуждаещи се от лъчетерапия с такива щадящи технологии, но защо да не го направим тук."

Професор Хинков каза, че първият медицински хеликоптер идва през месец януари.

"Обучени са около 110 човека, които ще обслужват хеликоптерите. Има развитие във въздушната спешна помощ, има конкретни срокове и се спазват", каза още здравният министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА София и Левски един срещу друг в голямото дерби в Първа лига
ЦСКА София и Левски един срещу друг в голямото дерби в Първа лига
План Б за Украйна или какви са рисковете да не получи нужната помощ от Запада
План Б за Украйна или какви са рисковете да не получи нужната помощ от Запада