НОВИНИ

Ново огнище на COVID-19 в Дупница - заразените са служители в ТЕЦ "Бобов дол"

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 26.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Ново огнище на COVID-19 в района на Дупница. 12 са новите регистрирани случаи в региона. Положителните проби са от две населени места - селата Ресилово и Сапарево. Заразените са служители в ТЕЦ "Бобов дол" и техни роднини.

Първият заразен е от село Ресилово. Той е настанен в болницата в Дупница на 18 април. С положителни проби за коронавирус са съпругата и двете му деца. Те са вкъщи и са поставени под 14-дневна домашна карантина.

Другите 8 души са колеги на заразения и също са поставени под карантина. Работниците са пътували в един автобус, от селата в община Сапарева баня до ТЕЦ "Бобов дол".

Заразата тръгнала в електроремонтния цех на ТЕЦ "Бобов дол", където първо главният механик се почуствал зле, а неговите колеги имали лека симптоматика.

В селата от община Сапарева баня няма паника, а служители на здравната инспекция изследват всички контактни на заразените работници.

Марияна Доцина, кмет на село Ресилово: Към момента обстановката е спокойна, защото и човека, и неговото семейство са под карантина у дома са. Да се надяваме, че са нямали контакт с други.

От централата са направили общо 70 теста на техни служители.

Емил Христов, директор на ТЕЦ "Бобов дол": Най-вероятно утре ще поискам да се изследват от 27 човека, уточнили сме кои са. Три пъти в денонощието правим дезинфекция, а на портала се влиза след мерене на температура. На хората са раздадени и маски и ръкавици.

Работещите в ТЕЦ "Бобов дол" от Ресилово и Сапарево са 20 души, като тези с положителните проби вече са под карантина. От централата са категорични, че основание за спиране на работата там няма, а тестването на служители ще продължи и през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради вируса: Босилеград откъснат от света - как живеят българите там
Заради вируса: Босилеград откъснат от света - как живеят българите там
Кметовете по места ще решават кога да отворят парковете
Кметовете по места ще решават кога да отворят парковете