НОВИНИ

НС обсъжда удължаването на действието на Бюджет 2022

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:16, 29.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На извънредното заседание депутатите разглеждат удължаването на бюджетите на ДОО, на НЗОК и на Държавния бюджет.

С мотива, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките, служебното правителство отказа да се ангажира с внасянето в НС на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода до 2025 г.

Дебатите по същество започнаха по обяд, тъй като заседанието започна с фалстарт и 30-минутна почивка, за дойдат представители на служебното правителство в пленарната зала. На дебата присъстват служебният премиер Гълъб Донев, министрите на финансите Росица Велкова и на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

До момента се знае, че от ПП са срещу удължаването на бюджета и настояват да бъде приет нов за 2023 г. От Министерството на финансите обаче изчисляват, че това би увеличило разходите с близо 3,6 млрд. лв.

Повече социални разходи искат и от БСП, които предлагат и увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. от януари. От Министерството на финансите изчисляват, че тези разходи биха вдигнали целия бюджет с 4,8 млрд., така че и двете предложения биха довели до бюджетен дефицит

Останалите партии подкрепят удължаването на бюджета, защото са на мнение, че само редовен кабинет трябва да внесе бюджет за следващата година.

Според служебния финансов министър Росица Велкова до юни държавата може да функционира нормално при удължаването на сегашния бюджет.

Днес трябва да се проведе и парламентарен контрол. Според програмата му в него участие трябва да вземат служебният премиер Гълъб Донев и още 10 министри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
44 точки на Букър изведоха Финикс до успех над Сакраменто
44 точки на Букър изведоха Финикс до успех над Сакраменто
Веселин Маринов отбеляза 40 години на сцена с два концерта в НДК
Веселин Маринов отбеляза 40 години на сцена с два концерта в НДК