НОВИНИ

След консултациите при президента - какви са шансовете за кабинет?

bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 29.11.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентно дългият период на консултации, който осигури президентът Румен Радев, за да даде време на партиите да преговарят за съставяне на правителство, не повишава шансовете за формиране на стабилно мнозинство.

Около това мнение се обединиха в "Денят започва" социологът Боряна Димитрова и социалният антрополог Харалан Александров.

Според Боряна Димитрова при предсрочни избори не е ясно кой ще вземе надмощие като за момента данните показват сходни на сегашните резултати, което значи, че ако има предсрочни избори през март, ще има и през септември.

"Имаше възможност периодът на консултациите да се уплътни. Да се внесат законопроекти в Народното събрание и да се види на база на тях къде могат да се формират мнозинства - това се случи по отношение на помощта за Украйна и Ф16. Другата страна обаче е Изборният кодекс. Прави впечатление, че нямаше настояване, включително от страна на ДБ и ПП, за активно внасяне и обсъждане на законопроекти, които да търсят точки на съгласие - създаде се впечатлението че се хвърлят основни усилия в законопроекти, които чертаят разделителни линии, а когато се чертаят разделителни линии, се отива на нови избори", коментира тя.

Според нея и сегашните политически "съюзници" ще се предефинират във времето, а двете "коалиции" - за и против хартиената бюлетина, генерират устойчиво недоверие в обществото към политиците и изборните правила, което представлява опасност за демокрацията.

Според Харалан Александров дебатът за начина на гласуване е "голям погром" е от гледна точка на доверието на избирателите като дългосрочната щета от него ще е изключително трудното прокарване на електронното управление.

"В режим на политическа война сме. Има драматично препозициониране и човек започва да се пита дали затова не е дадено такова време - системните партии печелят за сметка на крепката коалиция на популистките партии, които се нарекоха "партии на промяната". И след всяка провалена революция започва реставрация. И тъй като революционерите са много провалени, не им остава нищо друго, освен да водят ариергардни боеве. Битката да отнемат правото на хората да гласуват както си искат е част от тези ариергардни боеве. Цената на перманентното сражение вече се отразява на бита. Единственият въпрос е при реставрацията дали ще се върнем на предишната си позиция, или ще се върнем много по-назад. Моето притеснение е, че ще се върнем много по-назад", каза той.

Според Харалан Александров има устойчив спад на доверието към президента като пряка щета от неговата свръховластеност по силата на обстоятелствата.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимален комфорт и уют в базата на Англия на Мондиала в Катар
Максимален комфорт и уют в базата на Англия на Мондиала в Катар
Външните министри от НАТО се срещат в Букурещ днес
Външните министри от НАТО се срещат в Букурещ днес