НОВИНИ

НС прие на второ четене бюджета на НЗОК

Николай Минков
от Николай Минков
14:26, 26.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание прие на второ четене бюджета на НЗОК за 2023 г. Той възлиза на 7,02 млрд. лв. или с нас 910 млн. лв. повече.

С промените в бюджетна комисия увеличаваните на средства за първична извънболнична медицинска помощ са в размер на 459,26 млн. лв. или с 95,56 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение в размер на 455,7 млн. лв., или с 75,4 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за дентална помощ в размер на 274,1 млн. лв., или с 34,3 млн. лв. повече от 2022 г., както и увеличение на средствата за медико-диагностична дейност в размер на 237,3 млн. лв., или с 30,0 млн. лв. повече от 2022 г.

Вижте повече във видеото

Три предложения за промяна в методиката за заплащане на скъпи онкологични лекарства повишиха напрежението в залата. От финансовото министерство предлагат една обща цена за медикамент, като тя да се определи на базата на референтна най-ниска цена на съответния препарат от предходния месец. От ПП-ДБ предложиха единната цена да се определя като се вземе най-ниската за последните 6 месеца, а от ГЕРБ-СДС от последната 1 година и допълнителна формула, която да изработи здравният министър. След час и половина дебати депутатите приеха предложението на финансовото министерство.

"Моля ви в разумен ход да приемете текст, за да се разреши тази несправедливост. Не отлагайте, защото 1 млрд лв. НЗОК е заплатила за лекарствени продукти, а в бюджета сме гласували 1,7 млрд, а сме 6ти месец", каза д-р Йорданка Пенкова – изпълняващ длъжността управител на НЗОК.

"За едно и също лекарство и наименование да се заплаща от различните лечебни заведения разлика стигаща до 10 пъти по-скъпа от 200 до 2 хил. лв. Аз предлагам да се вземе референта стойност средна от обществените поръчки за последните 6 месеца", доц д-р Васил Пандов- ПП-ДБ.

"Това, което се случва, е най-порочната практика в НС и защо е така, защото в момента се предлага промяна в здравно законодателство чрез преходни и заключителни разпоредби в бюджетна на касата. Какви са рисковете в моето предложение. Да почнем да плащаме по високи цени на определени медикаменти", каза д-р Костадин Ангелов – ГЕРБ-СДС.

"Вие от ГЕРБ сте патентовали този модел . 12 години само това правихте ПРЕСЕЧКА 1233 Не учете пъровкласниците от ПП и ДБ на същата уродлива практика", каза Христо Проданов - БСП за България.

"Тук е все едно да избирате между холера и чума. Едното предложение дава възможност да продължи усвояването на окол 200 млн. от обществени поръчки, а другото казва да не са 200, ами да са 100 млн.", каза Цончо Ганев - ПП "Възраждане".

"Има битка на две лобита от краденето, кой да вземе по малкото крадене. Вървете при Бойко Борисов, който е и медицински експерт и ще ви каже какво да правите", каза Тошко Йорданов-ИТН

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на ФК Шкупи Джихат Арслан: Левски е сериозен отбор, трябва ни нова стратегия
Треньорът на ФК Шкупи Джихат Арслан: Левски е сериозен отбор, трябва ни нова стратегия
Летище Варна посрещна милион и първия пътник за тази година
Летище Варна посрещна милион и първия пътник за тази година