НОВИНИ

Няма бедстващи хора при наводненията в Карловско, НСлС разследва извършено престъпление

започна евакуацията бедстващите село богдан видео
bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 02.09.2022
6442
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Няма жертви и пострадали при наводненията в Карловско. 20 души от село Богдан са спасени с хеликоптери, в момента няма бедстващи хора. Това заяви на брифинг областният управител в Пловдив Ангел Стоев.

В едно от селата има няколко разрушени къщи и един магазин. В село Богдан има една разрушена къща, в Каравелово има пострадали огради и няколко къщи са частично разрушени. Ето какво разказва кметът на село Каравелово Славка Червенкова:

Евакуираните по въздух ще бъдат настанени в болницата в Карлово, където вече са създадени условия за тях.

Помощ са предоставили от 61-а Стрямска бригада, които са реагирали адекватно и бързо, включително с човешка сила. 61-а Стрямска бригада може да работи при такива екстремни условия. В момента работят над 100 военнослужещи с 10 единици техника. Късмет е, че военните са били веднага на място - били са наблизо на учение.

В момента работи един хеликоптер, има готовност и за втори хеликоптер. Пътуват сапьори, които ще огледат местността, къде може да се постави потонен мост.

От другата страна на реката се извършва разузнаване за състоянието на мостовете, за да може да се свърже село Богдан. Очакват с хеликоптери да бъде предоставена храна и вода.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заяви, че е чудо, че няма жертви и пострадали при този "потоп, излял се от небето".

Юлияна Петкова, зам.-директор на Националната следствена служба, заяви, че службата работи на терен и е сформиран екип от следователи, който води разследване за извършено престъпление - причиняване на наводнение по непредпазливост, тъй като не са налице никакви доказателства за умишлена дейност. Разследването започна с оглед с дрон на местопроизшествието. Разследва се наводнение, в резултат на което са причинени значителни имуществени вреди.

Според информация на пострадали хора коритото на реката не е било почистено в големи участъци, заради което не се изключва да бъде разширен периметърът на разследването.

Според Петкова ще бъдат разпитани длъжностни лица от "Басейнова дирекция" - Пловдив, структури на "Напоителни системи", общината, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се установи чия отговорност е било поддържането на горския фонд - има първоначални данни за неконтролирано изсичане на дървесина, което може да има връзка със случилото се.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА В КАРЛОВСКО ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина авторът на предаването "Здраве" по БНТ Михаил Висонов
Почина авторът на предаването "Здраве" по БНТ Михаил Висонов
Министърът на отбраната и началникът на отбраната заминават за бедстващите населени места в Карловско
Министърът на отбраната и началникът на отбраната заминават за бедстващите населени места в Карловско