Няма да има удължаване на учебната година, раздават дипломите индивидуално

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:33, 11.05.2020
30410
Чете се за: 01:26 мин.
Образование
удължаване учебната година раздават дипломите индвидуално

Как и кога ще приключи учебната година в условията на коронавирус?

Как ще се проведат изпитите след 7. и 12. клас и коя част от материала отпада?

Как ще кандидатстват първокласниците?

Ето какво трябва да знаят родители и ученици:

- Тази учебна година в училище ще се върнат само учениците от 7- ми и 12- ти клас и то само, за да положат изпити.

Изпитите след 12. клас:

- Матурата по български език и литература след 12 клас ще е на 1 юни, а втората матура по избор от 13 предмета- на 3 юни. Датите са изместени с 12 дни от първоначалния вариант. Изпитите ще започват час по- късно в 9, за да могат учениците да се придвижат. Третата матура по желание пък ще се проведе на 2 и 4 юни. Тук ще има изпити както сутрин, така и следобед. На 5 юни ще е изпитът за професионална квалификация в професионалните гимназии.

- Дипломите ще се раздадат на 26 юни като това е забавяне само с четири дни и ще позволи без проблем кандидатстването във висшите училища в България и чужбина.

- За момента няма да има церемонии по връчването на дипломите, те ще са дават индивидуално по график, изготвен от училищата. МОН следи обстановката и решенията на училищно ниво ще се вземат малко преди този момент.

- Който не успее да се яви, за матурите ще има още една сесия - на 27 и 28 август.

- В матурата по български език ще отпаднат Вапцаров, Талев и Димов, защото е решено да се спре на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение. За някои ученици, които са се движили по-бавно по материала, ще има включен и дистанционно преподаден материал. Учениците, които все още не са приключили с всички указани теми, имат още един месец да наваксат.

- По история няма да се включват теми след Първата световна война, по физика ще отпадне всичко след елементарните частици, а по география - Северните региони.

Изпитите след 7. клас:

- Изпитът по български език след 7- ми клас ще е на 15 юни, а по математика - на 17 юни. Ще започват в 9 часа. Отпада изпита по желание по чужд език.

- По български език няма да има въпроси със сложно съставно и сложно смесено изречение както и върху "Бай Ганьо пътува", "Неразделни", "Заточеници" "По жътва" и "По жицата".

- По математика няма да има неравенства и успоредници.

- На седмокласниците в карантина ще бъде направен PCR тест предния ден и ако имат отрицателен резултат, ще положат изпитите в отделна стая. Всички изпити ще се проведат при строги мерки за отстояние и дезинфекция.

- Учениците ще бъдат разредени като в стандартна класна стая с три големи прозореца ще има 10 деца.

- Ще има повече на брой стаи. Квесторите ще са само по един в стая и няма да са с рисково здраве. Регионалните управления имат списъци с желаещи за квестори, които в момента се актуализират. Едни се отказват, други пък желаят да се включат. Точният брой на квесторите ще стане ясен в деня на изпитите. Те ще получат по 80 лева допълнително.

- Няма да се позволи струване на ученици преди и след изпитите.

И още...

- за 5-ти клас на математическите гимназии ще се кандидатства с по-високата от двете оценки- от областния кръг на олимпиадата по математика или състезанието "Математика за всеки".

- 4- ти и 10- ти клас няма да полагат изпити сега, а в началото на следващата учебна година. Препитването няма да е за всички ученици, няма да се пишат оценки, няма да се оценяват училища.

- Учениците от Обединените училища ще се приемат в 11 клас с Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап, а не с оценките от изпита след 10- ти клас.

- Учебната година няма да бъде удължавана. Тя ще приключи в определените срокове, но дистанционно. За децата от първи до трети клас това е 29 май, за учениците от четвърти до шести клас - това е 16 юни, за учениците от седми до единадесети клас - това е 30 юни. За зрелостниците годината приключва на 14 май.

- Тази година успехът на учениците ще бъде оформен в електронна среда като ще са нужни само две текущи оценки, получени дистанционно.

- Лятна ваканция ще има. Ще има обаче и възможност за провеждане през лятото на по- интензивно обучение по български език за някои първокласници или за ученици, които са пропуснали дистанционното обучение.

- Балове тази година не се препоръчват. Може би ще има възможност за такива през юли или август.

Важно за първокласниците:

- Кандидатстването и записването в първи клас става по график, определен от общините. В столицата, например, подаването на заявления за прием започна на 21 април и ще продължи до 21 май. Заради извънредното положение до 13 май те ще се подават само електронно, а адресите на родителите ще се проверяват от районните кметства по служебен път.

- И тази година при класирането е водещ принципът на уседналост. В първа група попадат деца с адрес в района на училището, непроменен в последните три години. Във втората- с променян през последните една до три години адрес, в третата - с промени в адреса през последната година и в четвъртата - които живеят извън района на училището. Предимство имат деца, чиито братя или сестри до 12 години учат в училището.

- За родителите, които нямат възможност да подадат документи електронно, ще има няколко работни дни между 14 и 21 май, в които те ще могат да отидат директно в училищата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Боил Банов коментира казуса с Червената къща, твърди, че с Рашидов работят добре
Боил Банов коментира казуса с Червената къща, твърди, че с Рашидов работят добре
Правила за туризма в Гърция
Правила за туризма в Гърция