НОВИНИ

Няма мигрантски натиск на българската граница

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:09, 29.02.2020
Чете се за: 02:03 мин.
Сигурност и правосъдие

Десетки хиляди мигранти от вътрешността на Турция се насочват към района на Одрин и Пазаркуле. Целта им е в началото на пролетта да тръгнат към страните от Западна Европа. Това предизвика засилване на охраната на границите ни с Турция и Гърция в района на Свиленград.

На този етап няма натиск по българската граница от мигранти, които идват от Турция. За тях е ясно, че в България се влиза трудно. Рисково е, защото тук биват регистрирани, я тяхната цел е първата им регистрация да бъде в страни като Германия, Франция, Белгия и Холандия. Проблем е обаче, ако влязат в Гърция, тъй като по зелена граница могат да стигнат и в нашата страна. Поради това и усилията за охрана по границата ни с Гърция са доста по-големи.

По границата ни с Гърция от Свиленград към Мезек и Вълче поле са разположени постове на Жандармерията и Гранична полиция. По най-близките до браздата пътища патрулират униформени. Този район се контролира и с термовизионни камери, като се следи внимателно за движението на големи групи на гръцка територия.

Ако се забележи група с мигранти, която наближава българска територия, към мястото веднага се изпраща патрул, който трябва да блокира навлизането в страната ни или да задържи групата. Тази част от зелената граница между България и Гърция е лесна за преминаване и се намира близо до Пазаркуле, където гръцката гранична полиция в момента е блокирала 4000 мигранти, които искат от Турция да влязат в южната ни съседка и да тръгнат към Европа.

Бойко Борисов - министър-председател: На нашата граница имаме нулева миграция и в момента, вчера беше вътрешният министър, днес вицепремиерът и министърът на отбраната, времето е хубаво и с хеликоптер ще прелети над гръцката граница, защото там ни е основният страх в момента, нищо по-различно няма към днешна дата на нашата граница от преди една година, две години, три години, откакто ние се занимаваме с тази работа

Повече патрули има и по оградата на зелената ни граница с Турция в района между граничния пункт „Капитан Андреево" и Маточина, който е близо до Одрин, равнинен е и лесен за преминаване. Сили на Жандармерията са готови да реагират.

Тодор Гребенаров - зам.-директор на ГД „Национална полиция": Просто сме дислоцирали повече сили от Дирекция "Жандармерия" и от съседни областни дирекции, които оказват необходимата помощ и логистика по осигуряване на полосата на държавната граница.

През последното денонощие на територията на Турция са забелязани две групи мигранти, които приближават нашата граница и веднага е съобщено на турските гранични.

Гл. комисар Светлан Кичиков, директор ГД "Гранична полиция": Два опита с изключително малък брой хора. Няма нещо, което да е по-различно от предходните дни, месеци и т.н. При една такава криза, аз го казвам криза, защото това са много хиляди, които вървят в една посока, а посоката е Европа - няма как да бъде решена без дипломацията.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че решение на кризата ще се търси на лидерска среща Турция - България - Гърция - Европейски съюз.

Бойко Борисов - министър-председател: Подготвям една голяма среща в България. В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия, разговарях за това и с двамата съпредседатели на Европейския съвет, с гръцкия колега, но след понеделник ще ви кажа в следващите дни какви неща ще направим тук в България, за да решим дълготрайно този процес.

По искане на вътрешния министър 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Съвместните сили за специални операции са в готовност да помагат за охраната на границата ни.

Точно преди 3 години по това време бяхме свидетели на така наречения марш на мигрантите през цяла Северна Гърция. Дали това ще се повтори през следващите дни, зависи от усилията през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се резултатите само от една от пробите за коронавирус във ВМА
Очакват се резултатите само от една от пробите за коронавирус във ВМА
Хиляди мигранти се струпват на турско-гръцката граница (ОБОБЩЕНИЕ)
Хиляди мигранти се струпват на турско-гръцката граница (ОБОБЩЕНИЕ)