Международен маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол

Днес и утре в града ще бъдат показани различни обичаи от народната традиция

от БНТ
12:48, 29.02.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Още

21-то издание на Международния маскараден фестива "Кукерландия" се провежда в Ямбол.

Днес и утре в града ще бъдат показани различни обичаи свързани с плодородието, изгонването на злото и посрещането на пролетта. Най-малкият кукер в Ямбол е на 4 години, а най-възрастният на 79.

Началото на фестивала беше поставено с традиционното карнавално шествие на кукери и маскирани, предвождани от жива камила и уникални гигантски маски.

В рамките на "Кукерландия" ще бъдат представени различни изложби, обичаи и награждаване на победителите в международния фотоконкурс "Кукерландия".

Иван Панайотов, с. Чарган, общ. Тунджа: Ние сме от Чарган, Ямболско. Специално аз се занимавам с кукерство от 35 години. Как да ви го опиша - това е нещо много хубаво. Това е традиция, която е била, която се е играла от нашите родители, от нашите дядовци, наследяваме тяхната традиция... С мен играят малкия ми син и големия ми син са тук и играем, те са от 10 години с мен непрекъснато.

Христина Иванова, с. Александрово, общ. Павел Баня: Традиция с векове пазена по нашия край. Кукерите в Александрово са наречени старци. Ние представяме обичая Заговезни. Като семейството се събира на трапезата, иска се прошка в семейството, явява се дяволът, който всява раздор в семейството. Идват кукерите за да изгонят злото... заредени с много положителна енергия и щастливи!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каракачанов разпореди готовност на 300 военнослужещи за охрана на границата
Каракачанов разпореди готовност на 300 военнослужещи за охрана на границата
Младеж се дипломира като актьор преди да е завършил училище
Младеж се дипломира като актьор преди да е завършил училище