НОВИНИ

Няма нито един ваксиниран в дом "Възраждане" в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 27.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Регионални
Слушай новината

В дома за стари хора "Възраждане" в Русе, където през лятото пламна огнище на COVID инфекцията, няма нито един ваксиниран. Причините са недостатъчното количество ваксини и здравословното състояние на повечето възрастни.

В дом "Възраждане" са настанени 170 души. Повечето от тях не желаят да се ваксинират, притесняват се от евентуални усложнения.

86 души от дом "Възраждане" в Русе са излекувани от COVID-19

Здравка Минчева казва, че ще пропусне първата имунизационна вълна, защото е с придружаващи заболявания.

"Имам операция на перитонит, оттам получих алергия и сърдечно увреждане. И затова се въздържам от тази ваксина", споделя Здравка Минчева.

"Голяма част от нашите потребители са със съпътстващи заболявания и това налага тяхното консултиране с личните лекари, за да получат повече информация, доколко е безопасно да се ваксинират", каза директорът на дом за стари хора "Възраждане" Ани Венкова.

Организацията по масовото ваксиниране в дома се усложнява и по други причини.

"Някои имат изисквания да бъде определена ваксина, затова в момента не са предприети действия. Трябва да имаме съгласието и на техните близки, когато те са поставени под запрещение и това е процес, който изисква по-дълъг период от време", каза директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности" Катя Петрова.

В социалното заведение противоепидемичните мерки не са разхлабвани. Разрешени са само разходките в двора. Възрастните хора вече цяла година са в изолация, което се отразява на психиката им.

"Мен ме попитаха какво ще направя първо, ако ме пуснат да изляза. Казах - ще отида в парка. Ние сме на 50 м от парка, а го гледаме от терасите си", споделя Здравка Минчева.

В другите две социални заведения в Русе ваксинацията е в ход. В дом "Приста" 50 на сто от възрастните с деменция са получили първа доза, а в дома за хора с физически увреждания "Милосърдие" вече всички са имунизирани дори с втора доза.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн остава лидерка в многобоя, Катрин Тасева е 5-та
Боряна Калейн остава лидерка в многобоя, Катрин Тасева е 5-та
Беларус няма да участва на "Евровизия 2021"
Беларус няма да участва на "Евровизия 2021"