НОВИНИ

Няма оцелели след авиокатастрофата с руски военно-транспортен самолет

Имало ли е украински военнопленници на борда?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:49, 24.01.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Руски военно-транспортен самолет Ил-76 се разби в Белгородска област, която се намира на границата с Украйна. Според Москва на борда е имало 65 украински военнопленници, шест души екипаж и трима съпровождащи.

При инцидента няма оцелели, съобщават руски медии. Руското министерство на отбраната твърди, че самолетът е поразен с ракети.

Киев официално не е коментирал случилото се, а представител на главното разузнавателно управление заяви, че за днес действително е имало планиран обмен на военнопленници, който не се е състоял.

Малко след 11 часа, в района на село Яблоново, в граничната с Украйна руска Белгородска област се чува силен шум, последван от експлозия и огнено кълбо.

В покрайнините на селото се разбива руски военно-транспортен самолет Ил-76. Според руски медии на борда му има 65-ма украински военнопленници, трима руски военни, които ги съпровождат и 6 души екипаж.

Няколко часа по-късно руското министерство на отбраната определи инцидента като "терористичен акт" и твърди, че той е дело на украинците.

"Днес, в 11:15 часа, киевският режим извърши терористичен акт, в резултат на което беше свален самолет от военно-транспортната авиация на Русия. Той е изпълнявал курс Чкаловский-Белгород, на борда е имало украински военнослужещи за размяна. Самолетът е поразен от въоръжените сили на Украйна от района на населения пункт Липци, Харковска област, с помощта на зенитно-ракетен комплекс. Радиолокационните системи на Русия за засекли изстрелването на две украински ракети", заяви Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Според председателя на военната комисия в руската Дума - Андрей Картаполов, самолетите са били два - първият се разбива, вторият също Ил-76, с още около 80 украински военнопленници, успява да обърне.

"Ръководството на Украйна отлично значеше за подготвяната размяна. То беше информирано по какъв начин пленените ще бъдат транспортирани. Но самолетът Ил-76 е бил свален с 3 ракети от комплексите Пейтриът или Ирис-Т. Разбирате ли за каква степен на цинизъм говорим - да унищожаваш собствените си граждани, собствените си войници, които е трябвало да бъдат освободени", допълни Андрей Картаполов, депутат, председател на военната комисия към парламента.

Главният редактор на прокремълската медия RT, Маргарита Симонян, публикува в Телеграм документ, за който твърди, че е списък с военнопленниците на борда на разбилия се самолет. Проверяваме и установяваме цялата налична информация по случая, каза началникът на Връзки с обществеността на украинските въоръжени сили. Украински медии цитират в Телеграм Андрей Юсов от Главното разузнавателно управление към военното министерство според когото за днес действително е била планирана размяна на военнопленници.

"Мога да констатирам, че планираният за днес обмен засега не е осъществен", допълни Андрей Юсов.

Пред Ройтерс съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, каза, че е необходимо време, за да се изясни и проучи цялата информация. BBC експерти, анализирали кадрите от катастрофата, смятат, че самолетът е бил поразен във въздуха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски с първа победа в лагера в Турция
Левски с първа победа в лагера в Турция
Лора Христова остана на косъм от медал в индивидуалния старт на европейското по биатлон
Лора Христова остана на косъм от медал в индивидуалния старт на европейското по биатлон